Levenslang voor hoogste leider Egyptische Moslimbroederschap

Een Egyptische agent houdt de wacht buiten de rechtbank terwijl het vonnis van Badie wordt uitgesproken.
Een Egyptische agent houdt de wacht buiten de rechtbank terwijl het vonnis van Badie wordt uitgesproken. Foto Reuters / Mohamed Abdl El Ghany

De rechter in Kario heeft Mohamed Badie, de religieuze leider van de Moslimbroederschap, samen met 36 islamisten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ze worden bestraft voor het aanzetten tot geweld tijdens een demonstratie die volgde op de afzetting van de toenmalige president Mohammed Morsi. Dat schrijft persbureau AFP vanochtend.

In twee andere rechtszaken dreigt Badie ter dood veroordeeld te worden. Tien aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vandaag ter dood veroordeeld in deze zaak. Egypte heeft in december vorig jaar de Moslimbroederschap tot terroristische organisatie verklaard. Sindsdien zijn er honderden vermeende aanhangers van deze organisatie ter dood veroordeeld.

Veel geweld na beëindigen demonstratie

Op 14 augustus vorig jaar werd een protestactie van aanhangers van de afgezette president Morsi in Kairo gewelddadig afgebroken. Daarbij vielen honderden doden. Morsi’s aanhangers in Opper-Egypte, waar hij veel steun geniet, reageerden door politiekantoren en kerken aan te vallen. Ook een Egyptische politieagent kwam om. Voor dit geweld zijn honderden aanhangers van de Broederschap veroordeeld. Badie zou hebben aangezet tot geweld met zijn opruiende toespraken.

1400 doden

Ruim twintigduizend mensen zijn gearresteerd, sinds juli vorig jaar, toen president Morsi werd afgezet. Bij het straatgeweld hebben, volgens mensenrechtenorganisaties, ordediensten in totaal ruim 1.400 mensen gedood. Aan de kant van politie en leger zijn in totaal zo’n 500 doden gevallen.