Egyptische brandstofprijzen in één klap tot 78 procent hoger

De Egyptische regering heeft de brandstofprijzen vandaag drastisch verhoogd. Dat meldt het staatspersbureau. Egyptenaren moeten tot 78 procent meer betalen. Reden is een aangekondigde bezuiniging op brandstof- en voedselsubsidies, die een kwart van de begroting opslokken.

De prijsverhogingen, die vrijdag om middernacht ingingen, volgen op een verhoging van de prijzen voor elektriciteit die begin juli werden doorgevoerd.

De begroting moet op orde komen

Het kabinet kwam deze week met nieuwe plannen om het grote gat in de begroting te dichten. Op het energiebeleid wordt omgerekend 4,4 miljard euro bespaard. In het verleden werd aan de subsidies niet getornd omdat meer dan de helft van de 85 miljoen Egyptenaren onder de armoedegrens leeft. Die mensen, die nog geen anderhalve euro per dag te besteden hebben, zijn van de subsidies afhankelijk.

Hoewel er al een prijsverhoging was aangekondigd, werden details pas enkele uren van tevoren bekendgemaakt. Dat leidde voor middernacht tot lange rijen bij de tankstations. (Novum/AP)