Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

Eerste etappe Tour de France: Kittel wint, Cavendish valt

De eerste gele truidrager is Marcel Kittel. De Duitse renner van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano won de eerste etappe van de Tour de France.

De Duitse Marcel Kittel viert zijn overwinning. Achter hem een balende Peter Sagan.
De Duitse Marcel Kittel viert zijn overwinning. Achter hem een balende Peter Sagan. AFP / Lionel Bonaventure

De eerste geletruidrager is Marcel Kittel. De Duitse renner van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano won de eerste etappe van de Tour de France.

Kittel won de etappe van 190,5 kilometer over rotsachtige, met gras begroeide heuvels van het Engelse Leeds naar Harrogate. De Slowaakse wielrenner Peter Sagan (Cannondale) kwam als tweede over de finish. Ramunas Navardauskas (Garmin) uit Litouwen werd derde.

De rest van het klassement:

De eerste ontsnapping van de dag was van de Duitser Jens Voigt en de Fransen Nicolas Edet en Benoît Jarrier. Hij werd op zestig kilometer van de eindstreep echter alsnog ingerekend. Wel krijgt hij de bergtrui,

Onder meer premier David Cameron, de prinsen Harry en William en diens vrouw Kate Middleton stonden langs de route. De hertogin reikte de gele trui uit. De eerste drie etappes van de 101ste Tour de France zijn in Engeland; dinsdag gaat de race verder in Frankrijk. In totaal rijden de 198 renners 3664 kilometer. 27 juli is de finish in Parijs.

Of toch 197 renners?

Vermoedelijk verlaat de Brit Marc Cavendish de Tour vandaag al. Hij viel in de laatste kilometer van de rit, nadat hij zich er in de slotsprint woest tussen probeerde te wurmen. Het lijkt erop dat hij zijn val aan zichzelf te wijten heeft. Hij heeft 25 ritzeges in de Tour op zijn naam staan. Volgens zijn teammanager heeft hij niks gebroken door zijn val.

Update 22.06: Cavendish beslist morgenochtend of hij mee blijft doen, laat zijn manager weten. Hij heeft veel pijn aan zijn rechterschouder.

De val van Cavendish in beeld:

Twitter avatar TourDeJose José Been Collision Cavendish who headbutts into Gerrans. And then crashes. Possible collarbone fracture (to be confirmed) http://t.co/MP0VpJ64Eq

De val van Cavendish in video:

Hertogin Kate Middleton reikt de gele trui uit:

Twitter avatar friebos Daniel Friebe Cav off for an MRI scan. No break but in a lot of pain. Says crash was his fault & will call Gerrans to apologise.

Lees ook: ‘Tour 2014: Alle ploegen, alle renners en alle kanshebbers’