Amerikanen gebruiken mol in Duitse veiligheidsdienst

Niemand is in Duitsland veilig voor de nieuwsgierigheid van bondgenoot Amerika. Bondskanselier Angela Merkel niet, wier mobiele telefoon werd afgeluisterd, zo bleek in oktober al. En ook de Duitse geheime dienst niet, zo blijkt nu.

Vrijdag meldden Duitse media dat een hoge functionaris van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BND heeft gespioneerd voor een Amerikaanse dienst. De man heeft een bekentenis afgelegd, maar het is nog niet zeker of die ook klopt. Zo ja, dan gaat het volgens de Süddeutsche Zeitung om „het grootste schandaal van een Duits-Amerikaanse dubbelspion sinds de Tweede Wereldoorlog”.

De Duitse justitie ging er aanvankelijk vanuit dat de verdachte, die sinds woensdag in voorlopige hechtenis zit, contact had gehad met Russische spionnen. Na zijn aanhouding zou de man echter zelf hebben verklaard dat hij informatie verzamelde voor de Amerikanen. Volgens Die Welt gaat het om een 31-jarige medewerker van de dienst, die lid is van de staf van voorzitter Gerhard Schindler.

Justitie onderzoekt nu of de man geen valse verklaring heeft afgelegd. Duitse media komen op basis van verschillende (anonieme) bronnen tot verschillende conclusies. Boulevardkrant Bild heeft de meeste details. Volgens die krant werkte de man al twee jaar als dubbelspion. In die tijd zou hij 218 geheime documenten hebben verzameld en via een contactpersoon in Oostenrijk voor 25.000 euro aan de Amerikanen hebben doorverkocht.

In ieder geval drie van de documenten zouden de commissie van de Bondsdag betreffen die onderzoek doet naar de manier waarop de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA samen met de Britse GCHQ in Duitsland heeft gespioneerd. Dat onderzoek volgde op onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De Duitse veiligheidsautoriteiten vrezen al langer dat de onderzoekscommissie in de belangstelling staat van buitenlandse veiligheidsdiensten. De commissieleden telefoneren alleen nog met afgeschermde telefoons.

Berlijn ontbood de Amerikaanse ambassadeur vrijdag voor „opheldering”. Volgens de woordvoerder van Merkel gaat het om een „ernstige zaak, dat is duidelijk”. Als het verhaal klopt is volgens hem sprake van „een nieuwe dimensie in de spionage door de VS”.