De Tour gaat beginnen!

Vandaag begint in het Engelse Leeds de Tour de France.Vorig jaar won Christopher Froome met overmacht, nu krijgt hij het lastiger.

Je zou het bijna vergeten door het WK voetbal, maar vandaag begint er nog een ander groot sportevenement: de Tour de France. De wielerronde start vandaag in het Engelse Leeds.

De Tour zou de komende jaren saai worden, luidden de commentaren vorig jaar na de indrukwekkende overwinning van Christopher Froome. De Keniaanse Brit van wielerploeg Sky beheerst de belangrijkste eigenschappen om de belangrijkste wielerwedstrijd te winnen – klimmen en tijdrijden – veel beter dan zijn concurrenten. Wie zou hem binnen nu en een paar jaar kunnen bedreigen?

Die zorg moet ook de Tourdirectie hebben beziggehouden. Het parcours van de Tour de France 2014 doet er in elk geval alles aan om het de renner moeilijk te maken.

Al in de vijfde etappe heeft de directie gekozen voor Froomes minst favoriete ondergrond: kasseienstroken. De renners komen over negen stroken met een totale lengte van vijftien kilometer. Een ander nadeel voor Froome is dat er maar één tijdrit in het parcours is opgenomen.

Vanuit Nederland gaat de meeste aandacht uit naar Bauke Mollema (27), een van de zeventien Nederlandse deelnemers. Vorig jaar werd hij zesde in het eindklassement. Hij denkt al hardop aan een topdrie notering: „Het Tourpodium in Parijs is absoluut een doel.”