Brazilië vindt op zomeravond in Fortaleza dan eindelijk zijn ritme

Brazilië liet bij vlagen mooi voetbal zien. Maar Colombia kwam bij een achterstand van 2-0 goed terug. Mooi kijkspel als resultaat.

‘Alles in één ritme’, luidt de slogan van het WK in Brazilië. De Seleçao van bondscoach Felipe Scolari behaalde op vrijdag een zwaarbevochten zege. In een wedstrijd met een moordend tempo werd Colombia verslagen: 2-1. In de halve finale wacht op dinsdag in Belo Horizonte Duitsland.

Brazilië begon aan het WK in eigen land als de grote favoriet voor de titel. Maar de winnaar van de Confederations Cup kwam maar niet in het gebruikelijke ritme. Sterspeler Neymar maakte vier doelpunten, maar schitteren deed hij slechts bij vlagen.

Het gastland ontsnapte in de achtste finales aan uitschakeling tegen Chili. Brazilië kon de overwinning pas na een strafschoppenreeks binnenhalen. De voorbije dagen leefden de Brazilianen tussen hoop en vrees. Vooraf werd Colombia, met James Rodriguez, hoger ingeschaald dan de Chilenen.

Brazilië begon sterk aan de wedstrijd in de zomeravondhitte van Fortaleza. ‘De Goddelijke Kanaries’ wilden de Cafeteros met een golf aan aanvallen direct hun wil opleggen. De opportunistische tactiek pakte al snel goed uit. Uit een corner in de zevende minuut tikte Thiago Silva met zijn knie de bal achter doelman David Ospina. De doelpuntenmaker kreeg later geel en is geschorst tegen Duitsland.

Brazilië ging op jacht naar een tweede treffer, maar moest tegelijkertijd waken voor de counters van Colombia. De wedstrijd bleef op neer golven en dat maakte de Zuid-Amerikaanse voetbalklassieker als kijkspel aantrekkelijk. De Braziliaanse verdediger David Luiz zette zijn land in de 69ste minuut op 2-0. Hij schoot een vrije bal van ver buiten het strafschopgebied in de bovenhoek. Twaalf minuten voor tijd kwam Colombia via een strafschop van Rodriguez terug tot 2-1. Hij verlaat met zes doelpunten het WK als de voorlopige topscorer.

Neymar werd vlak voor tijd geblesseerd afgevoerd. Een grote tegenvaller op een mooie Braziliaanse avond.