Vluchtkerk, vluchtflat, vluchthaven. En nu?

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven moeten de voormalige gevangenis in Amsterdam binnen vier dagen verlaten. Ze kúnnen niet weg uit Nederland, zeggen ze, omdat het land waar ze vandaan komen niet veilig is. Het gaat om een groep vluchtelingen die al ruim anderhalf jaar door Amsterdam zwerft en om de zoveel maanden op zoek moet naar een nieuwe vluchthalte.

Het begint in september 2012, als zes vluchtelingen voor de deur van de kerkelijke hulporganisatie Protestantse Diaconie Amsterdam aan de Nieuwe Herengracht bivakkeren om aandacht te vragen voor de ‘ongedocumenteerden’.

De groep groeit en 35 uitgeprocedeerde asielzoekers verhuizen een maand later naar een tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam Osdorp.

Het tentenkamp groeit tot 159 personen en wordt in november 2012 op last van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan ontruimd. Voor de asielzoekers wordt een plek geregeld in een kerk in de wijk Bos en Lommer: de Vluchtkerk.

De eigenaar van de Vluchtkerk had afgesproken dat de asielzoekers drie maanden mochten blijven. Het worden er zes en in juni 2013 verhuist de groep naar de Vluchtflat, een gekraakt kantoorpand in Slotervaart.

Woningbouwcorporatie De Key, eigenaar van het kantoorpand, dwingt in oktober 2013 bij de rechter ontruiming af. Een voormalig bankkantoor aan de Weteringschans wordt gekraakt en als Vluchtschans gedoopt. Het aantal vluchtelingen groeit tot 230.

De groep versplintert. Burgemeester Van der Laan biedt de 159 ‘oorspronkelijke’ bewoners van de Vluchtkerk opvang aan in het vroegere huis van bewaring in de Havenstraat in Zuid: de Vluchthaven. De overige asielzoekers vinden onderkomen in de Vluchtgarage, een kraakpand in de Bijlmer.

De groep is de Vluchtgarage groeit en zit in april van dit jaar met 105 vluchtelingen overvol. In Amsterdam-West wordt een drietal panden gekraakt: de Vluchtmarkt.

De asielzoekers uit de Vluchthaven komen nu op straat te staan, net zoals de tientallen asielzoekers van de Vluchtmarkt. Ze kunnen nu alleen individueel een aanvraag indienen bij de gemeente om alternatief onderdak te krijgen. Vermoedelijk zullen veel van hen aansluiting zoeken bij andere uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtgarage, waarmee de druk op die locatie nog groter wordt.