12.000 kaartjes voor jarige Sikko

Een onvergetelijke verjaardag. Dat wilde Harm Post (43) voor zijn buurman Sikko Smit (80), die nauwelijks vrienden of familie heeft. Ze leven samen in Woongemeenschap (WGS) Klinkhamer – een centrum voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Op Facebook plaatste Harm maandag een oproep: ‘stuur Sikko een kaartje voor zijn verjaardag’. Harm hoopte op zo’n 45 kaarten. Massaal werd er over de hele wereld gereageerd: vanuit Zuid-Afrika, Tenerife, maar vooral Nederland. Donderdag was Sikko jarig, inmiddels zitten Harm en Sikko tussen achttien zakken post, ruim 12.000 kaartjes, zeven bossen bloemen, drie taarten, fruitpakketten, kindertekeningen, ballonnen en kilo’s chocolade. Harm is behoorlijk overdonderd. „Dit had ik nooit verwacht. Ik deed het met liefde voor Sikko. Ik hoop dat de ouderen onder ons vaker aandacht mogen ontvangen. Het is zo’n kleine moeite. Duizendmaal dank iedereen.”

Het is niet de eerste keer dat Harm zo’n actie uitvoert. Een paar jaar geleden deed hij ook een verjaardagsoproep via Hyves voor een zieke vriend. Daar kwamen zo’n veertig kaartjes uit.

Froukje Bos, begeleider van Harm en Sikko: „We kunnen hem niet uitleggen wat Facebook is, maar hij weet dat hij jarig is. Hij snapt ook dat Harm iets gedaan heeft waardoor hij nu heel veel verjaardagskaarten en -cadeaus krijgt.” Sikko haalt de mooiste kaarten en cadeaus eruit om te bewaren, vooral dieren of motorrijders.

    • Marjolein Welling