020, vergeet het. Dit feestje vieren we in Rotterdam

Lang werd Oranje gedomineerd door Ajax. Nu het een veredeld Feyenoord is, hoort de huldiging in Rotterdam, vindtMerlijn Kerkhof.

illustratie roel venderbosch

Het moet wel heel gek lopen wil het Nederlands Elftal de WK-finale niet halen. Al zeggen de commentatoren dat de tegenstander niet moet worden onderschat; iedereen is het erover eens dat Costa Rica vanavond naar huis wordt gestuurd.

Vervolgens wacht in de halve finale België – een goede maar weinig effectieve ploeg – of het dolende Argentinië. De écht lastige tegenstanders kan Oranje pas in de finale tegenkomen.

We moeten daarom ernstig rekening houden met een volksfeest. De voorbereidingen daarvoor kunnen niet wachten tot vlak voor de eindstrijd. Daarom moeten we ons nu afvragen: waar gaan we dit feestje vieren?

In 1988 kreeg het Nederlands Elftal een rondvaart door Amsterdam. Dat werd een drama: woonboten liepen schade op door springende supporters en mensen werden platgedrukt op het Museumplein. Ook vier jaar geleden, toen Nederland de finale verloor van Spanje, werden de spelers in de hoofdstad onthaald.

Maar dit jaar zou dat ongepast zijn. Waar het Nederlands Elftal jarenlang werd gedomineerd door een kliek (ex-)spelers van Ajax kleurt Oranje nu groen-wit, de kleuren van de vlag van Rotterdam. Oranje is een veredeld Feyenoord. Die huldiging hoort dus in de Maasstad.

Vijf spelers uit de selectie – Janmaat, Martins Indi, Kongolo, Clasie en De Vrij – komen van Feyenoord. Dan zijn er nog zes spelers met een verleden bij die club: Vlaar, De Guzman, Wijnaldum, Fer, Kuijt. En natuurlijk de aanvoerder: sterspeler Robin van Persie.

Elf (ex-)Feyenoorders dus in totaal. Dat is de halve selectie. Ajax levert slechts drie spelers. Vier droegen er in het verleden het Ajaxtenue.

Dat Oranje zo Rotterdams is, is de erkenning voor het werk van de jeugdopleiding van Feyenoord. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van talenten. Voor een deel was dit uit nood geboren: omdat de club er financieel slecht voor stond, kon ze niet anders.

Dit jaar eindigde Feyenoord als tweede in de competitie. Maar door het succesvolle WK dreigen dragende spelers te vertrekken. Martins Indi staat in de belangstelling van FC Porto, De Vrij wordt in verband gebracht met Manchester United. Door die leegloop zit een titelfeest volgend jaar er waarschijnlijk wéér niet in.

Willen deze jongens nog worden toegezongen op het bordes van het stadhuis aan de Coolsingel, dan moet dat deze maand gebeuren. Met de Oranjeselectie.

Comfortabel juichen op brede avenues

Voor de supporters biedt Rotterdam tal van voordelen ten opzichte van Amsterdam. Brede lanen waar het comfortabel juichen is (het bombardement van 1940 heeft voor wat Lebensraum gezorgd) in plaats van grachten vol gedumpte bakfietsen. Een rondvaart behoort ook tot de opties. Op een olietanker. Bij grootse prestaties hoort een boot van formaat.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft al te kennen gegeven dat hij er niets voor voelt de huldiging af te staan. Voor zijn stad is het citymarketing: de beelden van een feestende oranje menigte zullen de wereld over gaan. Met het argument ‘Amsterdam is nu eenmaal de hoofdstad’ is de discussie wat hem betreft gesloten.

Maar Amsterdam mag dan de hoofdstad zijn, met drie betaald-voetbalclubs én de Kuip als mooiste voetbaltempel is Rotterdam de onbetwiste voetbalhoofdstad van Nederland.

Voor dit WK was het de bedoeling dat de fontein op het Hofplein oranje zou kleuren. Dat wilde niet zo lukken: ondanks ingrepen heeft het water eerder een roestige champagnekleur. Met al die feestvierende supporters na de winst op 13 juli zal het water zuiver oranje zijn.

De woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb liet al weten open te staan voor een huldiging. En terecht. De WK-winst wordt dankzij de grote Feyenoord-afvaardiging een Rotterdams feestje. Dat hoort in Rotterdam te worden gevierd.