Zomergasten bekend: Saskia Noort, Jim Taihuttu, Freek de Jonge

Van links naar rechts: David Van Reybrouck, Freek de Jonge, Ionica Smeets, Jim Taihuttu, Reinbert de Leeuw en Saskia Noort.
Van links naar rechts: David Van Reybrouck, Freek de Jonge, Ionica Smeets, Jim Taihuttu, Reinbert de Leeuw en Saskia Noort. Foto’s Urbi et Orbi / Maaike Engels

De zes Zomergasten van dit jaar zijn bekend. Schrijver Saskia Noort, wiskundige Ionica Smeets, schrijver David Van Reybrouck, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw, filmregisseur Jim Taihuttu en cabaretier Freek de Jonge schuiven aan tafel bij presentator Wilfried de Jong.

Vanaf 20 juli zitten worden deze zes mensen meer dan drie uur geïnterviewd door De Jong bij de VPRO. De Jong, die Zomergasten vorig jaar ook al presenteerde, is de dertiende presentator van het programma.

Dit zijn de gasten

 • Cabaretier Freek de Jonge (Westernieland, 1944) ontketende met Neerlands Hoop in de jaren zeventig een cabaretrevolutie. Solo, sinds 1979, vernieuwde hij het genre door zijn theatrale aanpak: één verhaal, vaak allegorisch getint, in een nadrukkelijke vorm. Hij maakte zo’n zeventig voorstellingen.
 • Eerder was hij presentator van Zomergasten. Over zijn deelname als gast zegt hij:

  “Aan deze kant van de tafel zitten is natuurlijk beter. Als interviewer was ik nogal sturend. Mijn eerste gast destijds, Connie Palmen, had een heel essay in haar hoofd, dat ik verstierd heb omdat ik mij ergerde aan haar beelden van anorexiameisjes. Voor mij is Zomergasten: kijken met de ogen van de gast. Ik ben niet zo’n liefhebber van de psychologie: om via fragmenten erachter te komen of ik een slechte jeugd heb gehad.”

 • Filmregisseur Jim Taihuttu (Venlo, 1981), ook bekend als dj Jim Aasgier, is de jongste en onbekendste gast. Voor de roadmovie Rabat (2011) over drie vrienden die naar Marokko rijden, kreeg acteur Nasrdin Dchar een “fucking Gouden Kalf”. Daarna maakte hij de kickboksfilm Wolf (2013), waarmee hij vandaag een Taiwanese prijs kreeg op het filmfestival van Taipei.
 • “Ik ben de eerste Zomergast die in de jaren tachtig is geboren, dat zal mijn keuze wel anders maken dan de andere. Ik had om te beginnen het programma nog nooit gezien; ik heb acht jaar geen televisie gehad. Ik wil in ieder geval iets met mijn Molukse achtergrond doen. Een nieuwsfragment, goed voor een pittige discussie. Kickboksen? Misschien ook wel een goed idee.”

 • Schrijver Saskia Noort (Bergen, 1967) verkocht miljoenen misdaadromans, als Terug naar de kust, De eetclub, Nieuwe buren, De verbouwing; allemaal verfilmd. In haar thrillers zit meer psychologie dan bloed. Zij schrijft over verveelde rijke vrouwen en hun gevaarlijke zucht naar avontuur.
 • “Ik denk dat ik veel crime laat zien, waar ik voor mijn vak naar kijk. Ik wil verder dingen laten zien uit de jaren tachtig, mijn puberjaren. Ik wil het ook hebben over mijn rol als vrouw in de samenleving. Over feminisme toen en nu. Ik vind dat vrouwen niet heel veel zijn opgeschoten. Ze mogen werken, ja. Maar ze moeten nog steeds mooi, lief en braaf zijn.”

 • Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 1938), leider van het ensemble Asko|Schönberg, heeft zijn leven gewijd aan de eigentijdse muziek: Ives, Satie, Reich, Messiaen, Schönberg, Berg, Webern, Andriessen, Vivier, Ligeti, Britten. Componeert mondjesmaat zelf.
 • “Mijn avond zal gaan over de muziek en het theater die mij heeft geïnspireerd. Voor mij was een omwenteling het moment dat ik rond mijn twintigste het Tweede strijkkwartet (1908) van Schönberg hoorde. Daar wordt een taal verlaten, je komt in niemandsland. Je kunt bijna de maat aanwijzen waarop dat gebeurt. Iedere dag denk ik daar wel aan. Een thema van mijn avond zal zijn: mensen die de grens over gaan, die op zoek gaan naar hoe het anders kan.”

 • Vlaamse schrijver David Van Reybrouck (Brugge, 1971), van huis uit archeoloog, is vooral bekend van zijn historische boek Congo (2010). Eerder schreef hij De plaag (2001), over een plagiaatzaak onder termietenkenners, en het toneelstuk Missie (2007), een verpletterende monoloog van een missionaris in Congo.
 • “Ik ga niet mijn hele oeuvre illustreren met tv-fragmenten. Mijn oeuvre is de buitenkant van mijn werking; dat wat ik uit het raam hang. Wellicht kan ik bij Zomergasten de muren binnenskamers laten zien. Nederlanders zijn op de Angelsaksische cultuur gericht. Voor hen is Frankrijk een land dat ermee moet leren leven dat het uit de vaart der volkeren is gekieperd. Mijn Brusselse inbreng zal dus zijn: veel Franstalige cinema en documentaires laten zien.”

 • Wiskundige Ionica Smeets (Delft, 1979) vormde met Jeanine Daems het duo De Wiskundemeisjes, bekend van De Wereld Draait Door. Zij presenteerde op tv De rekenkamer en Eureka en heeft twee columns in de Volkskrant. Met Bas Haring schreef zij het boek Vallende kwartjes, om wetenschap toegankelijker te maken.

“Ik wil een ode aan de slimheid maken. Of eigenlijk een ode aan de nerds. Ik wil mensen laten zien die je een idee geven dat je nog niet had, mensen die het zichzelf heel moeilijk maken. Mijn keuzefilm is Moonrise Kingdom van Wes Anderson, ook een man die het zichzelf heel moeilijk maakt. Ik laat verder wiskundefilmpjes van YouTube van Vi Hart zien. Daarin schrijft zij bijvoorbeeld een brief aan Nickelodeon, waarin ze klaagt dat de ananas waarin Spongebob woont, geen echte ananas is omdat het wiskundige patroon erop niet klopt.”

Twitter avatar ionicasmeets Ionica Smeets Toen ik mijn vader vertelde van Zomergasten zei hij “Leuk voor je lieverd. Wat is dat ook alweer?” ;-)

Eerdere presentatoren

Twee jaar geleden was de presentatie in handen van de Belg Jan Leyers. De edities daarvoor werden gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius (2010 en 2011), Margriet van der Linden (2009), Bas Heijne (2008), Joris Luyendijk (2006 en 2007), Connie Palmen (2005), Joost Zwagerman (2003 en 2004), Adriaan van Dis (1999 t/m 2002), Hanneke Groenteman (1998), Wim T. Schippers (1997), Freek de Jonge (1996) en Peter van Ingen (1988 t/m 1995).

Lees meer in NRC Handelsblad vanmiddag.