Zomereditie NRC Boeken #1: Ida Simons, W.F. Hermans, Peter Terrin en Hans Aarsman

Vandaag in de zomerversie van de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Marga Minco, Ida Simons, W.F. Hermans, Peter Terrin en Hans Aarsman.

De ring met de parel van Ida Simon

Bij de uitreiking van de Vijverbergprijs in 1958 kreeg Marga Minco plotseling een ring met een parel van een onbekende vrouw. Het bleek de schrijfster Ida Simons te zijn, wier roman Een dwaze maagd een halve eeuw later een bestseller is.
Door Jessica Voeten. Lees meer.

Die Alfred Issendorf. Dat blijkt dus een mafkees te zijn

Dit is wat bleef: Muggen, Wittgenstein en de angstaanjagende zin die volgt als Alfred Issendorf eenmaal het lichaam van zijn metgezel heeft ontdekt, niet meer tussen de muggen, maar tussen de vliegen: ‘Dit was geen slapen, dit was nooit meer slapen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Zwijgen om de lieve vrede

Met haar debuutroman vol onverwachte wendingen geeft Hila Blum een beeld van de problemen van een modern Israëlisch gezin dat uiteen dreigt te vallen.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Wat is Australië nog zonder sporters?

Na zijn vorige succesvolle roman De Klap kiest de Australische schrijver Christos Tsiolkas opnieuw voor het thema van de boze buitenstaander. Deze keer gebeurt dat niet alleen vanuit de immigrant, maar ook vanuit de sporter.
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Zomerinterview Peter Terrin

Hij werd in België ooit de koele ridder van de zwarte Romantiek genoemd. Maar na het herseninfarct van zijn dochter is Peter Terrin een nieuwe weg ingeslagen. „Zo te schrijven was een verademing, een verlossing.”
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Verrek, toch weer overheen gekeken

De tomaatjes van Fukushima worden in de hand genomen voor de politieke fotosessie. Maar halen ze de mond wel? Hans Aarsman kijkt en reconstrueert wat er gebeurd kan zijn.
Door Marianne Vermeijden. Lees meer.

Vanaf vandaag verschijnt de Boekenbijlage van NRC Handelsblad in ‘zomervorm’ en is enkele pagina’s dunner. Abonnees kunnen de zomereditie van de Boekenbijlage hier inzien.