Zo ziet de binnenkant van de Costa Concordia er nu uit

De Costa Concordia toen hij nog plat lag, eind augustus vorig jaar.
De Costa Concordia toen hij nog plat lag, eind augustus vorig jaar. Reuters / Alessandrio Bianchi

Het Toscaanse eiland Giglio moet het binnenkort doen zonder het wereldberoemde beeld voor de kust. De Costa Concordia, verroest doch weer rechtop, wordt binnenkort weggesleept. De politie heeft nieuwe onderwaterbeelden vrijgegeven van de binnenkant van het cruiseschip.

Een ruimte van luxe en weldaad is het niet meer, maar de beelden van het interieur van het schip zijn nog steeds indrukwekkend. Duikers zwemmen door vergane onderdelen, en een gigantische zaal. Op dit 290 meter lange schip zaten tweeënhalf jaar geleden nog 4200 passagiers. 32 van hen kwamen om toen het schip op 13 januari 2012 aan de grond liep en kapseisde.

Binnenkort wordt de Costa Concordia weggesleept. Eerst een klein stukje, om te kijken of alles goed gaat - het is een risicovolle operatie. Daarna gaat het schip naar dieper water, en uiteindelijk richting de haven van Genua. Daar wordt het schip gesloopt. Via de site The Parbuckling Project kun je de operatie volgen, die al ruim een miljard dollar heeft gekost. Het is de grootste berging van een schip ooit.

Het proces tegen de kapitein van het schip, Franceso Schettino, is nog altijd gaande. Hij wordt beschuldigd van doodslag, het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip.

Het eerste onderdeel van de berging is geslaagd: het schip staat weer rechtop.