Verontwaardiging in Frankrijk: werkgevers mogen drank verbieden

Paniek op Franse kantoren. Precies een dag vóór de WK-kwartfinale tegen Duitsland heeft het ministerie van Arbeid gisteren de regels voor het drinken van alcohol op de werkplek veranderd. Werkgevers mogen drank met ingang van vandaag verbieden.

Tot nu toe waren „wijn, bier, cider en perenwijn” op kantoor of in de fabriek, tijdens de lunch of na het werk, nadrukkelijk toegestaan, specificeert de Franse Code du Travail. Maar omdat dit nogal eens tot ongelukken zou leiden, is aan de wetstekst een zin toegevoegd die werkgevers de mogelijkheid geeft „een beperking of verbod” in het interne reglement op te nemen, om „de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers te beschermen en ieder risico op ongelukken te voorkomen”.

De Franse tv liet werknemers aan het woord die zwaar verontwaardigd waren. De een omdat een glas wijn „onlosmakelijk deel van onze cultuur” is, enkele anderen omdat ze geen idee hadden dat alcohol tot nu toe wél was toegestaan en hun kans gemist hadden.

Werkgevers hebben al twee jaar geleden om aanpassing van de wet gevraagd, omdat zij verantwoordelijk zijn voor bedrijfsongevallen na drankmisbruik en een boete van 45.000 euro kunnen krijgen als een werknemer na bijvoorbeeld een bedrijfsborrel in kennelijke staat achter het stuur gaat zitten en een ongeluk veroorzaakt.

Jaarlijks komen in Frankrijk 49.000 mensen om het leven door alcoholmisbruik. (Tegenover 2.500 in Nederland, met ongeveer een kwart van de bevolkingsomvang.) Fransen van 15 jaar of ouder drinken gemiddeld 2,7 glazen drank per dag. Frankrijk-Duitsland begint vanavond om zes uur, een tijdstip waarop de meeste Fransen nog op kantoor zitten.