WK-koorts in Kenia

Kenia heeft zich niet gekwalificeerd. Maar er is een Keniaan actief op het WK: de grensrechter Aden Marwa.

Aden Marwa, de grensrechter uit Kenia

Iedereen in Kenia is deze dagen aan de buis gekluisterd om elke minuut te volgen van het WK voetbal. Ondanks de dodelijke aanslagen tijdens een EK-wedstrijd twee jaar terug en WK-wedstrijd afgelopen weekend zijn de zogenaamde voetbalcafés tijdens de wedstrijden afgeladen. Brazilië is de grote favoriet, en na de 5-1 heeft Nederland ook aan populariteit gewonnen.

De Afrikaanse landen hebben weinig support, die hebben fans al te vaak in het verleden teleurgesteld. Helaas heeft Kenia zich niet gekwalificeerd. Sterker nog, ze hadden zich niet eens gekwalificeerd voor de laatste Afrikaanse kwalificatieronde. Maar er is wel degelijk een Keniaan actief op het WK: Aden Marwa, de 37-jarige grensrechter uit Kehancha. Hij is wis- en natuurkundeleraar op een middelbare school op het Keniaanse platteland. Marwa zegt zelf slechts sporadisch een bal getrapt te hebben maar werd scheidsrechter om de verveling in zijn kleine dorp het hoofd te bieden. Toen hij door een collega werd aangemeld bij de Kenyan Association of Referees begon het balletje snel te rollen. Afgelopen jaar werd hij verkozen tot scheidsrechter van het jaar in Kenia.

Zelf begrijpt hij ook nog niet hoe hij bij deze WK-selectie terecht is gekomen. Volgens de FIFA worden de scheidsrechters gekozen om hun persoonlijkheid en begrip van het spel. Maar het is ook essentieel dat ze metdruk om kunnen gaan. Niet alleen geven spelers en fans stress, ook moeten scheidsrechters de verleiding weerstaan van matchfixers die hun pijlen richten op Afrikaanse arbiters. Zoals zijn collega Ibrahim Chaibou uit Niger die vlak voor het vorige WK 100.000 dollar cash op de bank zette in Zuid-Afrika en diezelfde avond twee penalty’s door onverklaarbare handsballen toewees aan het gastland.

De Keniaanse minister van Sport Hassan Wario is verguld met de primeur van een Keniaanse afvaardiging op een WK voetbal. Maar dit is slechts het begin. Met behulp van een groots masterplan moet over twaalf jaar het Keniaanse elftal op het WK aanwezig zijn. Om het team te prikkelen en kennis te maken met zo’n evenement heeft president Kenyatta alle spelers, trainers en officials uitgenodigd voor een trip naar het WK in Brazilië. Of de kosten hiervan, meer dan een miljoen dollar uit het privékapitaal van de president, beter besteed zouden kunnen worden, is de vraag. Vorige week heeft het Keniaanse nationale team onder de 17 zich wegens geldgebrek teruggetrokken uit het kwalificatietoernooi voor de Afrikaanse eindronde.

    • Steven van de Vijver