We krijgen er fans bij, de VS ‘goes dutch’

Een opvallende oproep op de site van de Wall Street Journal. De Amerikanen die helemaal in de ban van het WK zijn, maar inmiddels door België zijn uitgeschakeld, zouden supporters van Oranje moeten worden. Almar Latour, geboren en getogen in Limburg en nu hoofdredacteur Azië van de Wall Street Journal, doet een pleidooi.

Een Amerikaanse fan had de goede vlag al op haar gezicht.
Een Amerikaanse fan had de goede vlag al op haar gezicht. Foto EPA / Yuri Kochetkov

Een opvallende oproep op de site van de Wall Street Journal. De Amerikanen die helemaal in de ban van het WK zijn, maar inmiddels door België zijn uitgeschakeld, zouden supporters van Oranje moeten worden. Almar Latour, geboren en getogen in Limburg en nu werkzaam bij de Wall Street Journal, doet een pleidooi.

Latour heeft enkele punten op een rij gezet om de Amerikanen te overtuigen:

  • Nederlanders en Amerikanen delen dezelfde kleuren in hun vlag. De Amerikanen hoeven dus geen extra geld aan merchandise te besteden, ze kunnen hun eigen schmink en zelfs shirts hergebruiken.
  • We hebben een gezamenlijke vijand. Tenminste, ooit heeft Nederland tegen België gevochten en verloren (Latour moet terug naar de Belgische Opstand van 1830). Zo krijg je plots een parallel tussen de Amerikaanse keeper Tim Howard en de Nederlandse kanonneerbootcommandant Jan van Speijk.
  • De eerste Amerikaanse kolonisten van Nederlandse afkomst op de Mayflower mogen uiteraard niet onvermeld blijven.
  • We hebben inmiddels een wietparallel. Net als in Nederland heeft de staat Colorado coffeeshops.
  • Het was uiteraard dankzij de bevrijding van de Amerikanen in 1945 dat wij een eigen voetbalteam hebben nu (om nog eens een open deur in te trappen).
  • Latour ziet veel parallellen tussen de Nederlandse en Amerikaanse taal. Hij geeft de Amerikanen nog een tip:

    Here are some quick language essentials that may come in handy with Dutch soccer: “Dat is geen duik” means “that’s not a dive.”

  • De Amerikanen hoeven hun tong niet te breken over de Nederlandse namen. Wesley, Nigel, Daley, Leroy en Memphis, het hadden Amerikanen kunnen zijn. Voor het gemak vergeten we Dirk Kuyt en Klaas-Jan Huntelaar even.
  • En dan is er nog de etymologie van Yankee, dat mogelijk afstamt van Jan-Kees of Janke.

Als de Amerikanen de oproep serieus nemen, hebben we er miljoenen fans bij. Een in Amerika woonachtige dame uit Barbados is alvast om: