VS houden alle JSF’s aan de grond na brand

Een F-35 straaljager van de Amerikaanse luchtmacht taxiet uit voor een trainingsmissie op Eglin Air Force Base in Florida. Hier is de internationale testfacility van de JSF gevestigd. ANP / EPA / Marco Ferrageau

Het Amerikaanse leger houdt voorlopig alle straaljagers van de F-35 Joint Strike Fighter aan de grond. Daartoe is besloten na een brand aan boord van een straaljager in Florida; de zoveelste tegenslag in het dure programma.

Het is nog onduidelijk waardoor de brand begin vorige week ontstond. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. De straaljager vloog in brand toen de piloot wilde opstijgen. Er raakte niemand gewond.

JSF duurste wapenprogramma in de VS ooit

Het is het laatste incident in een serie tegenslagen waarmee de JSF te maken heeft. In juni waren er ook al problemen met de JSF; toen werden in de lucht motorproblemen geconstateerd. Het bleek om een olielek te gaan. De 2443 straaljagers van producent Lockheed Martin werden zo’n zeven jaar te laat opgeleverd en kostten de VS tot nu toe meer dan 390 miljard dollar.

Nederland neemt ook deel aan het JSF-programma en schaft 37 toestellen aan. Dat werd vorig jaar besloten, toen de PvdA na jarenlang onduidelijkheid en parlementaire discussies akkoord ging met de aanschaf van het geavanceerde gevechtsvliegtuig.

Update 10.04 uur:
Ook de twee Nederlandse straaljagers van het type F-35 Joint Strike Fighter gaan voorlopig niet meer de lucht in. De testtoestellen blijven uit ‘voorzorg’ aan de grond, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen persbureau Novum. Zij noemt dit een ‘logische stap in deze fase van het proces’.

“De toestellen zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar bevinden zich in de testfase”, aldus de zegsvrouw. Ze vertelt dat de twee straaljagers al uit het reguliere programma waren gehaald.

“De een stond al aan de grond wegens onderhoud en de ander omdat die een aanpassing krijgt naar aanleiding van de tests. Ze blijven nu dus wat langer staan.”

    • Mirjam Remie