Vanavond beginnen kwartfinales WK. Dit moet je weten over de vier krakers

Foto AFP

Na twee dagen van onbestemde onrust in het lijf kan de WK-liefhebber zich vandaag weer tegoed doen aan de benodigde dosis voetbal. De strijd om een plek in de halve finales begint. Wat te verwachten van de komende vier duels?

Wat we zeer waarschijnlijk tegemoet mogen zien, zijn wat minder doelpunten. Was de groepsfase onbeschoft productief, de 1/8 finales kenden juist zo’n beetje de minste goals ooit op een WK. Die trend zal zich gezien de kwaliteit van de ploegen wel doorzetten. Anderzijds blinkt het toernooi uit in het voorschotelen van louter aantrekkelijke wedstrijden. Dat gegeven koppelend aan de spanning die hoort bij de jacht op de halve finales brengt ons bij de volgende uitkomst: we hebben een heerlijk stel voetbaldagen in het vooruitzicht.

Duitsland - Frankrijk, vanavond 18.00 uur

Foto AFP

Vooraf Kampt Duitsland met liefst zeven griepgevallen. Bondscoach ‘Jogi’ Löw wilde gisteren niet zeggen om wie het gaat, behalve dan Christopher Kramer. Wie? Christopher Kramer, verdedigende middenvelder van Gladbach. Löws verdere zwijgen verraadt weinig goeds. Mats Hummels was tegen Algerije al uitgeschakeld met griep, maar hij (en Lukas Podolski) zijn weer inzetbaar. Frankrijk beschikt gewoon over Blaise Matuidi ondanks dat de middenvelder in de 1/8 finales de Nigeriaan Ogenyi Onzai een dubbele beenbreuk schopte.
Let op Antoine Griezmann, de man die tegen Nigeria inviel voor de weinig indrukwekkende Olivier Giroud. De spits maakte de Fransen direct gevaarlijker en was nauw betrokken bij de 2-0 afgelopen maandag. Een poll van L’Equipe wijst uit dat ruim drie op de vier Fransen het liefst Griezmann ziet naast Karim Benzema en Mathieu Valbuena in de aanval. Bij de Duitsers zint Thomas Müller op eerherstel na zijn lachwekkende actie tegen Algerije.
Opvallend En Müller is ook een beetje pissig. De Duitsers hebben namelijk een beetje last van een Nederlands syndroom: het volk vindt dat de Nationalelf mooier voetbal moet laten zien. “Ik ga me niet verontschuldigen voor hoe wij de wereldbeker winnen”, aldus Müller in Bild. Verder wordt in Duitsland en Frankrijk lustig gerefereerd aan de laatste keer dat beide landen elkaar troffen op het WK (in 1982) toen de Nederlandse arbiter Charles Corver de aanslag van Toni Schumacher op Patrick Battiston over het hoofd zag.

Brazilië - Colombia, vanavond 22.00 uur

Foto AFP

Vooraf Vecht het doorgaans geliefde Brazilië voor de liefde van de voetballiefhebber. Het spel is weinig overtuigend en soms niet om aan te zien. Dat penalties nodig waren om te ontsnappen aan Chili onderstreepte hoezeer de Selecão moeite heeft met creativiteit op het middenveld en het schrijnende gebrek aan een spits van de klasse Romário/Ronaldo. Colombia daarentegen wordt op een roze wolk geplaatst, niet in de laatste plaats dankzij het voortreffelijke optreden van James Rodriguez.
Let op Neymar. Is hij fit of niet? Aan Chili hield hij blessures over aan dijbeen en knie. De druk van de complete natie drukt steeds zwaarder op de 22 jaar jonge schouders; hoeveel en hoe lang kan Neymar nog verduren? Colombia heeft Juan Cuadrado die met vier assists stiekem erg belangrijk is geworden voor Los Cafeteros.
Opvallend Felipe Scolari heeft in aanloop naar de wedstrijd van vanavond een psycholoog laten invliegen: “Maar we hebben geen mentaal probleem, hoor.” Colombia is deze week bezig met een trauma van vroeger: het drama rondom Andrés Escobar, die twintig jaar geleden een eigen doelpunt op het WK ’94 moest bekopen met de dood.

Argentinië - België, morgenavond 18.00 uur

Foto AFP

Vooraf Kampen de Argentijnen eigenlijk met hetzelfde probleem als de Brazilianen: moeizame wedstrijden waarin het wel héél erg moet komen van één en dezelfde man. De man is natuurlijk Lionel Messi, die net als Neymar weinig creatieve spelers in z’n rug heeft. De Belgen zijn juist helemaal losgekomen.
Let op Divock Origi versus Romelu Lukaku. Een in-team-battle tussen een enorm snel opkomend talent en de robuuste afmaker om de rol van Rode Duivels-spits. Origi maakte veel indruk tegen de Verenigde Staten, maar zijn vervanger Lukaku had met een goal en assist veel meer en vooral direct impact op het resultaat.
Opvallend Messi heeft het erg moeilijk tegen de Belgische goalie Thibaut Courtois. De laatste zeven duels tussen Barça en Atletico Madrid leverden slechts drie schoten op doel op, alle drie gepakt door Courtois. Nul keer scoorde Messi.

Nederland - Costa Rica, morgenavond 22.00 uur

Foto AFP

Vooraf Gaat het met betrekking tot Oranje nog steeds over 5-3-2 of 4-3-3, over hoe het wegvallen van Nigel de Jong moet worden opgevangen, de uitstekende sfeer binnen de groep en over hoe verdomd goed Arjen Robben toch is. De Costa Ricanen acteren hartstikke blij te zijn met hoe ver ze zijn gekomen en vanaf nu is alles mooi en goed. Ondertussen is hun werkelijke kracht voor ons allemaal ongewis en beweert bondscoach Jorge Luis Pinto dat hij weet hoe je Robben stopt. Shit.
Let op Stefan de Vrij en Daley Blind. Zij staan allebei op scherp: geel betekent dat het basisteam - na De Jongs positie - op nog een plek gewijzigd moet worden indien de halve finale gehaald wordt. Bijzondere aandacht moet uitgaan naar Cristian Bolaños, die naast de olijke spits Joel Campbell en de ons bekende Bryan Ruiz voor het meeste gevaar zorgt.
Opvallend Zorgen zijn er om de doelman van Costa Rica. Keylor Navas heeft een schouderblessure en ontbrak woensdag op de training. Oranje is ondertussen aan een mooie reeks bezig: van de laatste 25 duels werd slechts één keer verloren. Dat was in maart tijdens de oefenpot in en tegen Frankrijk.