VN-werkgroep: Zwarte Piet is racistisch

VN-functionaris Verene Shepherd tijdens de persconferentie vandaag in Den Haag.
VN-functionaris Verene Shepherd tijdens de persconferentie vandaag in Den Haag. Foto ANP / Bart Maat

De figuur van Zwarte Piet is een uiting van racisme die bestreden moet worden via het onderwijs. De traditie is achterhaald. Dat concludeert de VN-werkgroep voor Mensen van Afrikaanse Afkomst, bleek vanmiddag tijdens de presentatie van voorlopige bevindingen op een persconferentie in Den Haag.

De vijfkoppige onderzoekscommissie trok de afgelopen dagen door Nederland om te onderzoeken hoe het is gesteld met de discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst. In dat onderzoek is ook de rol van Zwarte Piet meegenomen.

“We zijn verrast dat veel mensen niet inzien waar het probleem ligt”, zei voorzitter Mireille Fanon-Mendes-France.

“We zijn ons ervan bewust dat Zwarte Piet deel uitmaakt van een lange culturele traditie, maar we zijn van mening dat er aandacht moet komen voor dit fenomeen in het onderwijs.”

Een van de andere onderzoekers is Verene Shepherd, die vorig jaar stevige kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet. Ze zei dat het Sinterklaasfeest neerkomt op een ‘terugkeer van de slavernij’. Daarom kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. De uitspraken over het kinderfeest leidde tot een nationale discussie.

Tijdens de persconferentie vertelde Shepherd, sociaal historicus aan de Universiteit van West-Indië op Jamaica, dat ze ‘verrast’ is over het gebrek aan kennis bij de Nederlanders over het eigen slavernijverleden. “Dit gebrek aan kennis over de geschiedenis voedt racisme en intolerantie en draagt bij aan het gegeven dat mensen de gevoelens van mensen van Afrikaanse afkomst over Zwarte Piet niet begrijpen.”

Shepherd benadrukt dat ze geen problemen heeft met het feest Sinterklaas. Ze noemt de relatie tussen Sinterklaas en Zwarte Piet problematisch. “Dat moet veranderen.” Ze hoopt dat haar woorden ertoe bijdragen dat mensen de traditie anders gaan bezien. “Onwetendheid voedt haat, dat hebben we in het verleden gezien.” (Novum)

Quinsy Gario wil geen piet meer zien bij de sinterklaasintocht. Gisteren deed de rechtbank uitspraak over zijn klacht. Lees verder in NRC Reader (€).