De Wereld Draait Buiten, North Sea Jazz voor Kids en Metropolis

Dit weekend gaan we gewoon lekker naar buiten met z’n allen. Zo zijn er genoeg festivals waar je met je hoofd in de zon kunt genieten van muziek en andere geneugten. Voor de binnenblijvers liggen er een mooie film en viooldocumentaire in het verschiet.

Publiek tijdens de eerste editie van het festival De Wereld Draait Buiten in de Westergasfabriek vorige zomer.
Publiek tijdens de eerste editie van het festival De Wereld Draait Buiten in de Westergasfabriek vorige zomer. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Dit weekend gaan we gewoon lekker naar buiten met z’n allen. Zo zijn er genoeg festivals waar je met je hoofd in de zon kunt genieten van muziek en andere geneugten. Voor de binnenblijvers liggen er een mooie film en viooldocumentaire in het verschiet.

FESTIVAL // De Wereld Draait Buiten

zondag 6 juli, 12-22u, Westerpark, Amsterdam, kaarten €47,50 euro (exclusief servicekosten)

Aanstaande zondag tovert De Wereld Draait Door voor de tweede keer hun ‘achtertuin’ het Westerpark om tot festivaltuin voor De Wereld Draait Buiten. Grote muzieknamen op het programma dit jaar zijn o.a. Paolo Nutini, Moss, Kelis, De Jeugd van Tegenwoordig, Selah Sue en Blaudzun. Maar er is ook aandacht voor wetenschap: zo komen de inmiddels bekende Robbert Dijkgraaf en VU-hoogleraar Erik Scherder colleges geven. Ook komt de DWDD-rubriek Guilty Pleasures naar De Wereld Draait Buiten, met muzikanten Michael Prins, Douwe Bob, Jett Rebel en Mister and Mississippi.

Bekijk hier een terugblik van de eerste editie van vorig jaar:

FESTIVAL // North Sea Jazz for Kids

zondag 6 juli, LantarenVenster, Rotterdam, kaarten tussen €8,50-11,50

Volgend weekend staat Rotterdam weer bol van de jazz voor de 39e editie van North Sea Jazz. Dat jazz zeker niet alleen voor volwassenen is, bewijst LantarenVenster met een heel jazzprogramma voor kinderen: North Sea Jazz for Kids. Het jaarlijkse jazzuitje bestaat ook dit jaar weer uit workshops en voorstellingen. Zoals de interactieve voorstelling van de jazzband Tin Men & The Telephone voor kinderen vanaf 8 jaar, die met een app op (waarschijnlijk de telefoon van hun ouders kunnen bepalen wat er op het podium gebeurt. In de workshop Watch That Sound kun je zelf filmmuziek leren maken en voor de kleinsten zingt Ageeth de Haan mooiste liedjes uit haar repertoire. Toegang tot LantarenVenster is gratis, maar voor de concerten en workshops is wel een kaartje nodig.

Bekijk een korte reportage van de Junior Swing-band uit Amsterdam die vorig jaar op het NSJ for Kids festival mochten spelen:

FESTIVAL // Metropolis

zaterdag 5 juli, 20u-01u, Roodkapje, Rotterdam, toegang gratis
zondag 6 juli, 13-21u, Zuiderpark, Rotterdam, toegang gratis

Nog meer muziek in Rotterdam, want dit weekend vindt ook weer het jaarlijkse gratis festival Metropolis plaats. Op de line-up dit jaar staan o.a.: Jagwar Ma (AU), The Jezabels (AU), Bear’s Den (VK), Twenty One Pilots (VS), Elliphant (ZWE), Afterpartees (NL), The Sore Losers (NL) en De Likt (NL).

Morgenavond kun je in poppodium Roodkapje alvast opwarmen met de jaarlijkse Metropolis pre-party van het magazine Subbacultcha! en het festival zelf. Verwacht optredens van de Australische festivalact Blank Realm, de Britse band Flamingods (exclusief op pre-party, niet op het festival), Amsterdamse folkpop van Bird On The Wire en een dj-set van Rotterdamse new wavers van Rats On Rafts. Uiteraard kun je tussen 22-00u de WK-kwartfinale tussen Nederland en Costa Rica bekijken.

Bekijk hier de aftermovie van de 25e editie van Metropolis vorig jaar:

KIJKEN // Looking For Eric

zaterdag 5 juli, 23.40-1.30u, Nederland 2

Vorig jaar kreeg de Britse regisseur Ken Loach (1936) nog een retrospectief in Nederlandse filmtheaters als eerbetoon aan zijn kunde. NRC-filmrecensent schreef (€) dat Loach een sociaal-realistische filmmaker “in hart en nieren” is:

“Loach combineert in zijn werk de observerende blik van de documentairemaker met elementen uit de naoorlogse ‘kitchen sink’-films, waarbij hij er niet voor terugschrikt om af en toe wat melodramatische elementen te gebruiken om zijn boodschap erin te hameren. Hij gebruikt het liefst amateur-acteurs, waarbij improvisatie is toegestaan – het script is niet heilig. Authenticiteit en onopvallend naturalisme staan voorop: in casting, decors, kostuums, acteren en camerawerk.”

Deze zaterdag is wat lichtvoetiger werk van Loach te zien op de Nederlandse buis. De film Looking for Eric met voetballegende Eric Cantona, gaat over de suïcidale postbode Eric die kracht put uit visioenen van Cantonas filosofieën.

KIJKEN // Viooldocumentaire

zondag 6 juli, 13-14u, Nederland 3

NRC Handelsblad omschreef de Nederlandse violiste Simone Lamsa (1985) een paar jaar geleden als de “opvallendste violiste van de allerjongste generatie Nederlandse musici”. In een documentaire van regisseur Joost van Krieken die NTR Podium aanstaande zondag uitzendt gaat Lamsma terug naar plekken waar ze opgroeide, leerde en werkte. Zo is ze te zien tijdens een aantal concerten die ze gaf onder leiding van dirigent Jaap van Zweden, die geldt als haar ontdekker. Ook gaat Simone terug naar haar leerschool van de Londense Royal Academy of Music. Twee jaar geleden schreef Bas van Bommel voor NRC Handelsblad over Lamsmas debuut bij het Concertgebouworkest in het vioolconcert van William Walton (1938/9) het volgende:

“Ze is een violiste van internationale allure. Met een prachtig vioolgeluid en een afgewogen frasering zorgde zij voor een hoogwaardige uitvoering van Waltons hondsmoeilijke werk, dat zij technisch tot in de puntjes beheerste. Ook toonde zij zich opvallend bedreven in het samenspel met het orkest, waarvan zij de leiding soms leek over te nemen.”