Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Uitgeprocedeerde asielzoekers ‘Vluchthaven’ moeten weg

De ruim honderd asielzoekers die momenteel verblijven in een oude gevangenis in Amsterdam, de ‘Vluchthaven’, moeten vertrekken. Dat heeft de rechter vanmiddag bepaald, schrijft persbureau Novum. De gemeente hoeft de groep niet collectief op te vangen, maar de asielzoekers kunnen individueel een aanvraag indienen bij de gemeente om mogelijk alternatief onderdak te krijgen.

Een uitgeprocedeerde asielzoeker staat voor zijn kamer op een van de ringen van de Vluchthaven, een voormalige gevangenis.
Een uitgeprocedeerde asielzoeker staat voor zijn kamer op een van de ringen van de Vluchthaven, een voormalige gevangenis. Foto ANP / Evert Elzinga

De ruim honderd asielzoekers die momenteel verblijven in een oude gevangenis in Amsterdam, de ‘Vluchthaven’, moeten vertrekken. Dat heeft de rechter vanmiddag bepaald, schrijft persbureau Novum. De gemeente hoeft de groep niet collectief op te vangen, maar de asielzoekers kunnen individueel een aanvraag indienen bij de gemeente om mogelijk alternatief onderdak te krijgen.

De gemeente moet mogelijk meer asielzoekers individueel woonruimte aanbieden dan verwacht. Volgens de rechtbank volgt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, waaruit blijkt dat asielzoekers onder bijzondere omstandigheden moeten worden opgevangen, dat Amsterdam te strenge regels heeft gesteld voor mensen die in aanmerking kunnen komen voor opvang.

De rechter kan niet beoordelen of dat het geval is, omdat de benodigde informatie over de individuele bewoners ontbreekt en omdat een kort geding zich niet voor verder onderzoek leent.

Een proef van de gemeente en staatssecretaris

De Vluchthaven, waar zo’n 125 uitgeprocedeerde asielzoekers sinds een half jaar verblijven, is een proef van de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). In ruil voor eten en onderdak beloofden de asielzoekers mee te werken aan hun toekomst en eventueel vertrek.

NRC-redacteuren Bas Blokker en Annemarie Kas schreven begin juni over de situatie:

De groep in Amsterdam protesteert tegen het Nederlandse asielbeleid. Zij kúnnen niet terug, zeggen ze, omdat het land waar ze vandaan komen niet veilig is. Even belangrijk voor hen: ze strijden voor onderdak en opvang. Welke verblijfsstatus iemand ook heeft, elk mens heeft recht op basisvoorzieningen, zeggen zij, op ‘bed, bad en brood’. Dat is ook waar de Amsterdamse burgemeester Van der Laan op aanstuurt, in overleg met Teeven en de andere grote steden.