Terugkijken: Nieuwe helden bewijzen dat je ook kunt winnen zonder doping

Marcel Kittel (L) pakte vorig jaar in de eerste etappe op Corsica meteen de gele trui.
Marcel Kittel (L) pakte vorig jaar in de eerste etappe op Corsica meteen de gele trui. Foto EPA / Nicolas Bouvy

Dopingschandalen hebben de afgelopen jaren de Tour verziekt. Wie zijn de nieuwe helden? Wekenlang volgde documentairemaker Dirk Jan Roeleven de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano. Na vertoning in verschillende filmzalen zond de NTR de docu ‘Nieuwe Helden – In het hart van de Tour’ gisteren uit. Kijk ‘m hier terug.

Roeleven, bekend van sport- en culturele documentaires voor Andere tijden sport en Het uur van de wolf, mocht de jonge sprintersploeg overal filmen. Hij is erbij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden, in de teambus, onder de douche. Ook zien we van dichtbij hoe sprintfavoriet Mark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argos vlak voor de finish ten val brengt. Ook al sms’t Cavendish zijn excuses, Veelers blijft erbij dat de sprinter persoonlijk naar hem toe moet komen om sorry te zeggen. “Die valpartij kwam de film natuurlijk ongelófelijk goed uit”, zei Roeleven eerder in DWDD.

Daar waar geen toeterende reclamekaravaan is

De mooiste scène volgens sportredacteur Derk Walters is die waar Veelers in de Alpen de strijd moet staken.

“Een klimmer is hij toch al niet, maar in dit geval heeft het herstel van zijn verwondingen zijn lichaam zo veel energie gekost dat het beklimmen van de Col du Glandon helemaal niet meer gaat. Roeleven registreert dat moment van afstappen van zeer nabij. Niemand zegt iets, wat het moment veel indringender maakt dan de zoveelste zege van Kittel. Dat heeft Roeleven goed begrepen: de meerwaarde van een film als deze zit aan de achterkant van de Tour, daar waar geen toeterende reclamekaravaan te bekennen is.”

De docu werd goed ontvangen door de media. Een kleine greep: NRC Handelsblad (★★★★), De Volkskrant (★★★), het Parool (★★★). Lees hier het recensieoverzicht dat wij eerder publiceerden.