Opinie

    • Rolinde Hoorntje

Steun je kabouter Wesley of het feest?

Wat is er dit weekend te doen?Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Vandaag: de strijd tussen hup Holland en hup Knalland.

Deze zomer worstelen twee kanten van ons karakter als Kaïn en Abel over een terugkerend thema: hoe doen we het met voetbal dit weekend? Freek voetbal en Frederique festival zijn het bijna nooit eens. Knallen versus ballen? Grasmat versus grasveld? Pillen of bier? Aan alle kanten hoor ik tekenen dat Freek de man of the match is. Een vriend, zelf werkzaam in het nachtleven, sloeg een avondje Pitch af vanwege de kwartfinale tegen Costa Rica zaterdag. Een collega, gewezen muziekjournalist, overweegt zijn kaartje voor North Sea Jazz te verkopen. Het optreden van Outkast valt samen met de grote finale volgende zondag.

Waarom? De man heeft nog net geen dekbedovertrek van Outkast!

Voormalige muziekliefhebbers bijten zich deze dagen harder dan Suárez vast in een plots opgelaaid verlangen naar ‘de volkssport’. Het heeft iets hypocriets, iets van alleen naar de kerk gaan met Kerstmis. Het heeft iets oneerlijks. Maandenlang heeft de festivalorganisator zijn stinkende best gedaan. De lampionnetjes al tien keer proefgehangen, de centimeters tussen de rietstengels voor de dixi’s bepaald. En oh ja, de line-up, daar was hij ook nog wat tijd en geld aan kwijt. Respectloos wordt dat masterplan om zeep geholpen door de volkswoede die voetbal heet.

Als makke dieren laten we ons het ene weekend tussen de dranghekken voor het podium drijven om het volgende weekend weer heel hard de festivaltent uit te rennen, op zoek naar een groot scherm. Want een festival, daarvan heb je er wel twintig van per week. Het WK, dat is er maar eentje per vier jaar.

Als organisator heb je drie opties:

1). Een mannetje inschakelen dat een Jack van Gelder op de mainstage doet, zoals bij Awakenings afgelopen weekend.

2). Toegeven en grote schermen neerzetten, zoals Dance Float zaterdag doet in Rotterdam. Dat roept wel vragen op. ‘Vanaf 20.00 is er gratis toegang maar is er dan nog muziek? Of gaat alles tussen 20.00 en 22.00 uit?’ schrijft iemand op de site.

3). Langs beide sporen werken, zoals Pitch doet: grote schermen in de tuin en duimen dat Richie Hawtin ernaast meer bekijks trekt dan de Hunt.

Maar het tweesporenplan werkt niet altijd. ‘Daar zijn we kapot van’, twitterde De Beschaving gisteren toen de gemeente Utrecht het festival geen toestemming voor een buitenscherm gaf. „Als we het voetbal niet uit mogen zenden heeft dat zeker gevolgen voor de kaartverkoop en als mensen eerder vertrekken ook voor de baromzet”, klaagt het persbericht.

Stel jezelf dus de vraag: wie heeft je steun echt nodig? Kabouter Wesley en de jongens in Brazilië of het festival om de hoek? Hup knalland, hup!

    • Rolinde Hoorntje