Rellen tussen politie en Palestijnen in Jeruzalem bij begrafenis tiener

Palestijnen dragen het lichaam van de 16-jarige jongen die eerder deze week om het leven kwam.
Palestijnen dragen het lichaam van de 16-jarige jongen die eerder deze week om het leven kwam. Foto AP / Mahmoud Illean

Er zijn vandaag rellen uitgebroken tussen de Israëlische politie en honderden Palestijnen. Zij waren in Jeruzalem de straat op gegaan vanwege de begrafenis van de tiener die eerder deze week om het leven kwam, schrijft persbureau AP. Volgens de Palestijnen is de tiener gedood door Israëlische extremisten.

Tijdens de demonstratie scandeerden duizenden mensen leuzen en zwaaiden ze met Palestijnse vlaggen, terwijl het lichaam van de 16-jarige Mohammed Abu Kheidr in een open kist naar een moskee werd gebracht. De Israëlische politie had eerder al stevige veiligheidsmaatregelen genomen in en rond Jeruzalem.

Palestijnse opstandelingen vuurden vanuit de Gazastrook raketten en mortiergranaten af op Israël. Daarop werd gereageerd met vergeldingsacties vanuit de lucht. Over slachtoffers van deze gevechten is nog niets bekend. Israëlische militairen openden het vuur op twee Palestijnen die volgens het Israëlische leger explosieven legden in de buurt van de grens van Gaza.

Rellen in Oost-Jeruzalem

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld raakten agenten in het oosten van Jeruzalem slaags met honderden Palestijnse betogers. De demonstranten gooiden met stenen en de politie reageerde met schokgranaten. Ook bij de Tempelberg was het onrustig en werd met stenen gegooid.

Het verbrande lichaam van Kheidr werd woensdag gevonden in een bos. De woede over zijn dood draagt bij aan de toch al verhitte gemoederen in Israël en de Palestijnse gebieden na de dood van drie Israëlische tieners. Die werden halverwege juni op de Westoever ontvoerd en eerder deze week dood teruggevonden. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor hun ontvoering.

Netanyahu en Witte Huis veroordeelden moord

Direct nadat duidelijk was dat de Palestijnse tiener was vermoord, veroordeelden zowel het Witte Huis als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de daad. In een reactie riep Susan Rice, een hoge veiligheidsadviseur van Obama, de betrokkenen op om de rust te bewaren en wraakacties te voorkomen.

Twitter avatar AmbassadorRice Susan Rice We call on all parties to avoid an atmosphere of revenge and retribution.

Netanyahu noemde de vermoedelijke kidnapping en moord een “afschuwelijke misdaad”.

Frans Timmermans zei in een reactie op zijn Facebookpagina: