Liever een schok dan denken

Veel mensen vinden het onprettig om 6 tot 15 minuten met hun eigen gedachten alleen gelaten te worden. Ze hebben liever iets vervelends te doen dan niets te doen. Dat schrijven Amerikaanse psychologen vandaag in Science. Veel mensen dienden zich zelfs liever een onaangename elektrische schok toe dan dat ze louter nadachten, bleek in één van hun elf experimenten. In dat onderzoek lieten ze enkele tientallen studenten zichzelf eerst zo’n schok toedienen om te ervaren hoe dat voelde. Daarna zeiden ze tegen de deelnemers: als ik je nu vijf dollar zou geven, hoeveel daarvan zou je dan willen betalen om in het tweede deel van dit onderzoek niet nóg eens zo’n schok te krijgen? In dat tweede deel werden de deelnemers een kwartier alleen gelaten, zonder pen, papier of telefoon, en gevraagd zichzelf te vermaken met hun gedachten. Tweederde van de mannelijke en een kwart van de vrouwelijke deelnemers die eerder nog zeiden dat ze wilden betalen om geen nieuwe schok te krijgen, diende zichzelf in dat kwartier minstens één schok toe. Vooral voor mensen die zeiden dat ze snel verveeld zijn was het alleen zijn met de eigen gedachten erg. Volgens de psychologen is het moeilijk de gedachten naar leuke dingen te sturen en daar te houden. (NRC)