Champignonbedrijf vervolgd wegens mensenhandel

Justitie gaat champignonbedrijf Prime Champ, directeur Geert V., vier medewerkers en iemand van buiten het bedrijf vervolgen wegens mensenhandel en/of valsheid in geschrifte.

Justitie viel op 7 augustus 2012 binnen in vestigingen van het bedrijf in Horst en Venlo. Geert V. zat toen korte tijd in hechtenis. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.

Prime Champ zou met name Poolse vrouwen te veel uren hebben laten werken, te weinig hebben betaald en karig zijn geweest met het toekennen van vrije dagen. Ook zou er sprake zijn geweest van het gedwongen afstaan van loon voor maaltijden, onderdak en verzekering. Zulke gedwongen winkelnering is verboden.

Bij Prime Champ werkten voor het begin van het onderzoek zo’n achthonderd mensen. Het bedrijf had een omzet van 65 miljoen euro. De onderneming wekte naar buiten toe het beeld het anders te willen doen: meer gericht op kwaliteit, minder op kwantiteit. De directie brak ook een lans voor het keurmerk voor eerlijke champignonteelt.

Na de inval ging Prime Champ failliet. Daarna werd een doorstart gemaakt onder een nieuwe eigenaar, het Ierse Monaghan Mushrooms.