Pensioen ABP per maand ‘enkele tientjes’ omlaag

De pensioenen bij ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaan ruim 3 procent achteruit door de nieuwe financiële regels die het kabinet wil invoeren. Het gaat om „enkele tientjes” per maand bij het gemiddelde ABP-pensioen van netto 700 euro. Dat blijkt uit de eerste doorrekeningen van ABP (2,8 miljoen deelnemers uit de overheid en het onderwijs, 300 miljard euro vermogen).

Volgens de nieuwe regels moeten fondsen hun eigen vermogen 5 procent verhogen. Zo zijn ze beter bestand tegen grote beleggingsverliezen, de vergrijzing en het feit dat mensen gemiddeld langer leven. Verder mogen de fondsen pensioenen minder snel verhogen om ze aan te passen aan de stijgende lonen en prijzen, ook in tijden van economische groei.

Bij een „gunstig scenario” voor de economie gaan de pensioenen er juist het meest op achteruit in vergelijking met de huidige situatie, volgens ABP. Het pensioen van deelnemers van ABP zou dan 10 procent aan koopkracht verliezen (los van de AOW).

Volgens het fonds lijkt het kabinet „door te schieten” in de wens om zekerheid te bieden bij de opbouw en de uitkering van pensioenen. Binnen de nieuwe regels is „amper ruimte” om de pensioenen met de inflatie mee te laten stijgen, zegt ABP. Gepensioneerden voelen dat direct, maar jongeren pas als ze op pensioenleeftijd zijn.

De nieuwe regels, die volgend jaar in moeten gaan, worden na de zomer in de Tweede Kamer behandeld.