Oranje vandaag: Van Gaal zegt nog niets en Costa Rica is schwalbes zat

Bondscoach Louis van Gaal werd tijdens de persconferentie vergezeld door de geblesseerde Nigel de Jong.
Bondscoach Louis van Gaal werd tijdens de persconferentie vergezeld door de geblesseerde Nigel de Jong. Foto EPA/ Srdjan Suki

Nog een nachtje slapen en dan speelt Oranje tegen WK-verrassing Costa Rica in de kwartfinale. Welke elf er in Salvador zullen beginnen, daar is nog niet veel over bekend. Van Gaal wil er niets over loslaten, zei hij vandaag op een persconferentie.

Wordt het 5-3-2, 4-3-3? Of staat Dirk Kuyt alleen op het veld morgen? Wie weet. Nee, Van Gaal houdt heel bewust zijn opstelling geheim. “Strikt geheim” zelfs, zo zei hij vandaag. Deze week werd er ook voor het eerst besloten getraind door Oranje:

“Ik ben blij dat we donderdag voor de eerste keer in beslotenheid hebben getraind. Als mij die kans wordt geboden, maak ik daar gebruik van.”

Hij kon natuurlijk nog wel iets kwijt over de wedstrijd. Zo zei hij volgens persbureau Novum dat er bij Nederland zeker geen onderschatting is van de op het papier misschien makkelijke tegenstander:

“Het doel is nu veel te groot, dus ik kan mij niet voorstellen dat er spelers zijn die Costa Rica onderschatten. Wij hebben ook vijf oudere spelers. Zij waken over de jonge spelers, in de geest van de trainer. Daar ben ik heel blij mee.”

Van Gaal noemde Costa Rica te vergelijken met eerdere tegenstanders Chili en Mexico:

“Er zijn veel overeenkomsten, alleen hebben ze natuurlijk andere spelers. Het is aan ons om daar op in te spelen.”

De Colombiaanse coach van Costa Rica Jorge Luis Pinto vandaag tijdens een persconferentie.

De Colombiaanse coach van Costa Rica Jorge Luis Pinto vandaag tijdens een persconferentie. Foto AFP/ Ronaldo Schemidt

Coach Costa Rica is de schwalbes van Robben zat

Een serieuze oproep van Jorge Luis Pinto, coach van Costa Rica, vandaag tijdens een persconferentie: FIFA, let alsjeblieft eens op die schwalbes van Arjen Robben. De discussie over het dramatische vallen van misschien wel de gevaarlijkste speler op dit WK laaide op na de achtste finale van Oranje tegen Mexico. Een al dan niet terechte penalty na een val van de Bayern München-speler leidde de 2-1 in.

“Ja, ik ben bang voor Robbens geduik. En ja, ik vraag de FIFA om erop te letten, want het is heel belangrijk voor het verloop van de wedstrijd. Robben is een van beste spelers ter wereld, daar bestaat geen twijfel over. Maar aan de andere kant weten we ook dat scheidsrechters fouten kunnen maken wanneer hij duikt, en dat maakt me bang.”

Pinto hoopt dat de scheidsrechter morgen, de Oezbeek Irmatov, voorzichtig is en “geen fouten maakt”. Het kan natuurlijk heel goed dat een dergelijke opmerking toch een beetje in het hoofd van Irmatov gaat zitten morgen, als die er al niet op is voorbereid na de wedstrijd tegen Mexico.

Het doet een beetje denken aan de opmerking van de Amerikaanse coach Jürgen Klinsmann, die voorafgaand aan de wedstrijd van de VS tegen België zo zijn twijfels had over de Algerijnse scheidsrechter. Belgen spreken immers Frans en de VS waren in Zuid-Afrika vier jaar geleden verantwoordelijk voor de uitschakeling van Algerije.

Anders nog iets

Het anti-Oranjelied van een Mexicaans meisje was gisteren een hit, ook hier op de site. Vandaag was er aandacht voor een Nederlands antwoord. Soort van, ze zingt in het Engels: