Oekraïense president Porosjenko wil nieuw overleg met Rusland

Oekraïense militairen.
Oekraïense militairen. Foto AP / Dmitry Lovetsky

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil een nieuwe gespreksronde openen met Rusland en de separatisten in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Porosjenko vandaag gezegd.

Tijdens twee eerdere overlegronden in het tiendaagse bestand tussen de strijdende partijen is geen duidelijke progressie geboekt. Oekraïne heeft Rusland en de separatisten een plaats en een tijd voor het overleg voorgesteld, maar zou nog geen reactie hebben gekregen.

Vertegenwoordigers van de verschillende partijen namen deel aan de eerdere gesprekken, waarbij ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa aanschoof.

Moskou voorstander van nieuwe gesprekken

Moskou toonde zich groot voorstander van verlenging van het bestand en nieuwe gesprekken. Het Kremlin hoopt daarin een zekere mate van invloed over zijn buur veilig te stellen.

De voortdurende strijd zorgt voor druk op de Russische president Vladimir Poetin. Nationalisten willen dat de president troepen naar Oekraïne stuurt om de opstandelingen te helpen. Dat zou Rusland echter op nieuwe sancties van het Westen komen te staan.

Volgens de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad bouwt Rusland zijn troepenmacht langs de grens met Oekraïne uit. Opstandelingen zouden de ruimte hebben gekregen om vanaf de Russische zijde van de grens Oekraïense grensposten aan te vallen.