Noem je dit een vette worst?

Foto Bart Maat/ANP

Hij weet het niet, de kersverse voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hans de Boer weifelt bij een worstje, Alexander Pechtold kijk bedrukt boven de sparerib die hij koos. De werkgeversbaas en de D66-leider spraken elkaar op de barbecue die traditioneel het einde markeert van het parlementaire jaar. Naast Kamerleden, kabinetsleden en journalisten worden ook andere Haagse bobo’s uitgenodigd zoals De Boer, sinds deze week voorzitter van de belangrijkste werkgeverskoepel. Links van Pechtold staat Niek Jan van Kesteren, de directeur van VNO-NCW.

Maandag begon De Boer aan zijn nieuwe baan, met pittige uitspraken over het sociaal akkoord. Daarin bereikten het kabinet, werkgevers en werknemers vorig jaar afspraken over de WW, het ontslagrecht en de 125.000 extra werkplekken voor gehandicapten.

In NRC Weekend noemde De Boer de quotumwet voor ondernemers om gehandicapten in dienst te nemen „chantage” en „symboolwetgeving”, waar hij „maling” aan heeft. In de Volkskrant riep hij het kabinet op de sluiting van sociale werkplaatsen deels terug draaien.

Meteen al op zaterdag werd De Boer gebeld door premier Mark Rutte, die al die kranteninterviews ook gelezen had. De vakbonden hebben De Boer uitgenodigd voor overleg. De flamboyante Fries zegt zelf slechts een paar „kanttekeningen bij het akkoord te hebben geplaatst”.