Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Visserij

Nederlanders op betere posities in Europarlement

Het Europees Parlement in Straatsburg.
Het Europees Parlement in Straatsburg. Foto ANP / Koen Suyk

De prioriteiten van Nederlandse Europarlementariërs zijn fors veranderd, blijkt uit de gisteren voltooide verdeling van commissies in het Europees Parlement. Vijf jaar geleden stonden ze in de rij voor de commissie ‘burgerlijke vrijheden’. Door de eurocrisis ligt de focus nu sterk – en voor het eerst – op economische thema’s en werkgelegenheid.

Zo heeft de commissie ‘economische zaken’ nu drie Nederlandse leden, twee meer dan in 2009, en is Nederland nu wél vertegenwoordigd op de terreinen landbouw, visserij en handel. De Leidse hoogleraar Arco Timmermans, die de samenstelling heeft onderzocht van commissies sinds 1979, spreekt van “een trendbreuk” die Nederland machtiger kan maken in Straatsburg. “Het moet nog wel worden waargemaakt.”

Volgens Timmermans is Nederland al decennia “systematisch ondervertegenwoordigd” in wat hij ‘materiële’ commissies noemt. Het Nederlandse bedrijfsleven klaagt al jaren over een te sterke focus op zaken als burger- en vrouwenrechten en milieu. “Dat geluid lijkt nu te zijn doorgedrongen”, zegt de hoogleraar.

Ook Buitenlandse Zaken is altijd populair, nog steeds, bij onder meer Hans van Baalen (VVD) en Marcel de Graaff (PVV). Timmermans:

“Het is een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt, maar waar Europa niet zoveel over te vertellen heeft.”

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.