Met papa Danny in Oranje

Vader en zoon Blind zijn al weken met elkaar op pad in Brazilië. Danny als assistent-trainer, Daley als speler.Soms gaan ze samen wat drinken.

Danny Blind in 1990 met zoon Daley, die dat jaar werd geboren. Vader speelde toen bij Ajax. foto hans heus / hollandse hoogte

Nederland maakte kennis met Daley Blind toen hij tijdens het EK 2000 in een commercial van McDonald’s zat. Dat ging zo: Danny Blind speelt de typische voetbalvader die zijn tienjarige zoon vermoeit met allerlei voetbalinstructies. Over koppen zoals Wim Kieft tegen Ierland, over de volley van Marco van Basten in de EK-finale 1988 en de vrije trap van Michel Platini tegen Spanje in 1984. Tot Daley bij McDonald’s een vraag van de toen populaire EK-quiz voorleest: wie zat het vaakst op de bank tijdens een EK? Danny Blind stil. Humor.

Is Danny Blind de typische voetbalvader? Natuurlijk, dat moment waarop de Mexicaan Giovani dos Santos vanaf 25 meter raak schoot in de achtste finale kan zoon Daley als dichtstbijzijnde Oranje-speler aangerekend worden. Wellicht hebben ze erover gesproken, want zo gaat dat tussen de twee. Als Daley zijn vader nog niet gesproken heeft na de wedstrijd, belt hij hem ’s avonds vanaf de hotelkamer. En daarna zijn moeder. „We praten er na de wedstrijd altijd nog even over.”

Het is geen issue, nooit geweest

Het is niet voor iedere international weggelegd, een directe lijn naar de technische staf, maar daar zijn volgens Blind junior geen scheve gezichten over in de groep. „Bij Ajax was dat ook nooit een issue”, zegt hij. Dus gaat Daley tijdens het WK rustig een avond wat drinken met zijn vader de assistent-bondscoach, of ze wandelen samen over het Ipanema-strand.

Aan tafel bij Blind dinsdag in het spelershotel wordt wat ongelovig gegniffeld als de Oranje-international uitlegt waar hij het over had met zijn vader, diep in de tweede helft van de wedstrijd tegen Mexico. „Ik had wat kleine pijntjes, hij vroeg hoe het ging. Of ik door kon. Ik kon door, dus ik zei ja”, claimt Blind. Maar het leek veel meer in zich te hebben: vader en zoon gesticulerend over en weer, norse koppen. Alsof Blind op het veld anders moest gaan lopen. Oranje stond achter en kroop richting de uitschakeling op het WK. Blind (24) lacht zijn jongensachtige lach. „Misschien zei hij wel heel luid: ‘GAAT HET, KAN JE DOOR?’ Ik kan het me niet meer echt herinneren.”

Correlatie betekent nog geen causaliteit, maar feit is: Blind sprak tot Blind en daarna boog Nederland een achterstand om en werd de kwartfinale werkelijkheid. Weer die lach. „Pas als je in het vliegtuig terug zit besef je wat we met z’n allen hebben gedaan”, zegt Blind. „Op vijf minuten van uitschakeling. Dat het team zich dan zo opricht is fantastisch. Er zit zo’n spirit in dit team.”

Vader en zoon als het kan

Over twee jaar is het de bedoeling dat Danny Blind bondscoach wordt, dan zijn de beslissingen over het wel of niet meedoen van zijn zoon aan hem. Precaire situatie, potentieel, maar niet uniek. Hockeyer Seve van Ass, zoon van de inmiddels ex-bondscoach Paul van Ass, zei eens dat de vader-zoonrelatie tijdens toernooien „even uit” stond. Oranje-captain Mark van Bommel moest het laatste groepsduel op het EK 2012 toekijken, geofferd door schoonvader Bert van Marwijk.

Blind heeft al vaker met zijn vader gewerkt, bij Ajax dus, hij speler en vader technisch manager of assistent-trainer. Toch: vier weken nu al op pad met pa, dat is wel nieuw. Hoe gaat dat dan? „Onze vader-zoonrelatie staat zeker niet uit, misschien wel een beetje op een laag pitje. Wanneer het kan zijn we vader en zoon, in teamverband is het coach en speler. Dat wordt ook gewoon geaccepteerd zoals het is. Het gaat vanzelf, ik zal niet over het veld ‘papa’ roepen, dat besef ik ook wel.”

Leuk was het zeker niet ten tijde van de meest recente Ajax-crisis. Danny Blind sloot zich aan bij Louis van Gaal om de directie van Ajax te vormen, maar Johan Cruijff en een groot deel van het publiek dachten daar anders over. Supporters floten zoon Daley uit, die in die tijd een onzekere indruk maakte in het eerste. Donkere dagen voor de familie Blind. David Endt, teammanager destijds, vertelde op de dvd over de – toen nog – trilogie van Ajax dat hij Daley zielsongelukkig onder de douche aantrof. Alleen. Geknakt, niet gebroken.

De gunst van het publiek is grillig, en Blind is nu al twee seizoenen populair in Amsterdam, met het Oranje-debuut tegen Italië in februari vorig jaar als bekroning voor de gerijpte professional: mentaal en fysiek gehard door het voetballeven.

De wedstrijd van zijn leven speelde hij afgelopen november voor Ajax tegen Barcelona, een wereldoptreden in de Champions League. Nu Siem de Jong vertrekt naar Newcastle United is het aanvoerderschap van Ajax een stap dichterbij gekomen. Als Blind blijft natuurlijk. Want sinds zijn dubbele assist in het WK-duel met Spanje is de belangstelling voor Blind groter geworden.

De pass op Van Persie

De eerste assist, de pass op Robin van Persie, zette hem wereldwijd op de kaart. Het was voor Blind tot dan geen beste wedstrijd geweest in een Oranje dat weinig tegen Spanje had in te brengen. „Zulke momenten heb je nodig om mee te maken, anders ga je juist behoudender spelen als het niet lekker loopt”, zegt Blind. „Dat gevoel van zo’n pass neem je mee, althans: ik ben een speler die heel veel bezig is met het gevoel dat je hebt en van buitenaf krijgt.”

Er was ontroering te zien bij zijn vader toen ze even oogcontact hadden. Blind is allang niet meer weg te denken uit Oranje. Mits fit en beschikbaar speelde hij sinds zijn debuut altijd onder Van Gaal. En eigenlijk is er nooit iemand die zegt dat dat wel met zijn vader te maken zal hebben, als invloedrijke linkerhand van de bondscoach. „Als jullie het niet zouden weten, zou je het niet eens merken dat het mijn vader is”, merkt Blind op. Zo is het inderdaad.

    • Bart Hinke