Meer aandacht voor Cavendish’ echtgenote

Cavendish ontwijkt kritische vragen, Terpstra wijst een favorietenrol van de hand. Morgen begint de Tour.

Sprinter Mark Cavendish wil winnen in de geboortestad van zijn moeder. Foto AFP

Het is niet zo vreemd dat de persconferentie van Omega Pharma-Quickstep de nodige aandacht trekt in Leeds. Twee dagen voor het begin van de Tour de France wil de pers alles weten van Mark Cavendish. Hij won 25 Touretappes, maar belangrijker nog: zijn moeder komt uit Harrogate, de plaats in Noord-Yorkshire waar morgen de eerste etappe eindigt. „Ik heb er vele zomers doorgebracht”, aldus de sprinter, die zelf afkomstig is van het eiland Man.

Het is meteen zijn meest memorabele citaat. Natuurlijk krijgt hij vragen over de rivaliteit met Marcel Kittel, de Duitse sprinter van Giant die vorig jaar twee keer zo veel etappes won als ‘Cav’ – vier om twee. Heeft hij zich dit jaar speciaal voorbereid om Kittel te verslaan? Het antwoord luidt: „We hebben een goede ploeg, zowel voor de sprint als het algemeen klassement en de tijdrit.”

Op een bepaald moment glimlacht Cavendish even naar iemand achter in de zaal. Het blijkt zijn vrouw Peta Todd te zijn, met hun dochtertje Delilah Grace op haar arm. Onmiddellijk tijgen de fotografen en cameraploegen naar achteren om de voormalige page three girl te vragen naar de kansen van haar echtgenoot.

De Tour begint in Yorkshire, en die regio wil het weten ook. In de perszaal hangt een groot roze banier met de tekst ‘Yorkshire ♥ Le Tour’. Normaal wordt de Grand Départ genoemd naar de stad van waaruit de ronde vertrekt, maar misschien is het logisch dat dat deze keer anders is: waar Leeds een grauwe industriestad is, geldt het landschap van Yorkshire als het mooiste van Engeland.

Een slimme zet, aangezien het aanwakkeren van toerisme traditiegetrouw een belangrijke doelstelling is bij het organiseren van de Tourstart. Volgend jaar is het de beurt aan Utrecht, dat ook in Leeds al aanwezig is met een standje vol toeristische informatie. Speerpunten: de Dom, het Rietveld Schröderhuis en Nijntje.

Vorig jaar oktober, toen in Parijs het parcours van de Tour van 2014 werd gepresenteerd, hield directeur Gary Verity van toerismeorganisatie ‘Welcome to Yorkshire’ al een gloedvol betoog over de schoonheid van zijn streek. Dat deed hij in het Frans, doorspekt met een zwaar Engels accent. Maar de band tussen Yorkshire en Frankrijk overstijgt deze eenmalige Tourstart. Zo hebben Welcome to Yorkshire en Tourorganisator ASO de komst aangekondigd van een nieuwe wielerwedstrijd, de Tour of Yorkshire, te verrijden vanaf mei 2015. En de Britse vicepremier Nick Clegg (LibDem) neemt de gelegenheid te baat om driehonderd nieuwe banen aan te kondigen, gecreëerd door een Franse investeerder.

En natuurlijk hoopt Yorkshire ook economisch van de Tourstart te profiteren. De Tourkaravaan bestaat uit zo’n 4.500 mensen: organisatoren, ploegen, media, sponsors, de reclamekaravaan en toeleveranciers. Bovendien hoopt de organisatie op twee miljoen toeschouwers langs het parcours van de twee ritten die door Yorkshire voeren. Die mensen geven geld uit, net als de toekomstige toeristen die de regio bezoeken.

De laatste keer dat de Tour Engeland aandeed, in 2007, zou de economie van het zuidwesten van het land daar 110 miljoen euro aan hebben verdiend. De waarde van de media-aandacht werd geschat op nog eens 44 miljoen euro.

Terwijl de Britse pers zich op Cavendish en zijn vrouw stort, zit Niki Terpstra op de rand van het podium. Sinds zijn overwinning in Parijs-Roubaix geldt hij als de topfavoriet voor het winnen van de vijfde etappe, naar Arenberg, waarin acht kasseienstroken moeten worden bedwongen. Met een ritoverwinning zou Terpstra een einde kunnen maken aan de langste Nederlandse droogte in de Tour sinds 1951: Pieter Weening was voorlopig de laatste ritwinnaar, in 2005.

Maar de Assendelfter vindt dat de bewuste rit niet te vergelijken is met de door hem gewonnen klassieker. „Het zijn nu maar negen stroken, tegen 26 in Parijs-Roubaix. Bovendien is de rit veel korter. Ik verwacht geen klassieker.”

    • Derk Walters