Kamer wil onderzoek naar gevolgen van bezuinigingen op AIVD

Ronald Plasterk.
Ronald Plasterk. Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op veiligheidsdienst AIVD. Een motie daartoe van D66 en CDA werd vannacht aangenomen, op de laatste Kamerdag voor het reces.

Dat meldt persbureau ANP. De Kamer wees erop dat de begroting van de AIVD en de meerjarencijfers recentelijk meerdere keren zijn gewijzigd. Volgens de Kamer is het niet duidelijk wat hiervan de gevolgen zijn voor de AIVD.

Deze week verdedigde minister Plasterk de bezuinigingen op de AIVD nog, kort nadat hij de dienst vanaf volgend jaar 25 miljoen extra beloofde. Dat geld moet ten goede komen aan “operationele slagkracht”. “Jihadisten en terugkeerders uit oorlogsgebieden vormen een substantiële bedreiging voor ons land”, schreef hij in een brief naar de Kamer.

Met het extra geld draait Plasterk de bezuiniging op de AIVD van 34 miljoen euro niet terug, zei hij. Door die bezuiniging komt het operationele proces volgens hem niet in gevaar: het gaat vooral om efficiencymaatregelen.

Bezuinigingen vorig jaar gehalveerd

Bezuinigingen op de AIVD zijn vorig jaar wel teruggebracht. Het ingeboekte bedrag van 68 miljoen euro werd gehalveerd tot 34 miljoen. Dat gebeurde nadat verschillende oud-AIVD’ers de noodklok luidden over de bezuinigingen.

Uit een recente AIVD-nota bleek bovendien dat de dienst het zicht op escalerend jihadisme verliest. In die nota staat dat de jihadbeweging van nu ongrijpbaarder en gevaarlijker is “dan ooit tevoren”.