Jij zet het nieuwe jeudgzorgbureau op. En soms ben je een boeman

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Directeur/Kwartiermaker
Bedrijf: Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid, een serviceorganisatie die de jeugdhulp voor zeventien gemeentes in de regio moet gaan regelen.
Wat opvalt aan de vacature: Doel van deze vacature is dat de jeugd in Zuid-Holland Zuid gezond en veilig opgroeit.

Wat doe je dan eigenlijk?

Doen wat voorheen provincies, zorgkantoren en zorgverzekeraars deden. Want vanaf 1 januari 2015 moet de jeugdzorg gemeentelijk geregeld zijn, in plaats van landelijk. In de regio Zuid-Holland Zuid - rondom Dordrecht - besloten de zeventien gemeentes de krachten te bundelen.

Het is aan jou de transitie naar de nieuwe situatie te overzien. Dat betekent verantwoordelijkheid voor het organisatorisch neerzetten van het nieuwe zorgbureau, en – ook niet onbelangrijk – het zoeken en inkopen van hulp voor jongeren.

Maar je moet ook een efficiëntieslag maken. De vernieuwde wetgeving is bedoeld om geld te besparen, terwijl de zorg op hetzelfde niveau blijft. “De kwaliteit staat voorop”, zegt recruiter Tiny Rieken. “Dat betekent dat je soms lastige keuzes moet maken.” Daarbij is het zaak gebruik te maken van de sterke onderhandelingspositie die is ontstaan door de bundeling van (het geld van) gemeentes.

Wat verdient dat?

Zo rond een ton bruto per jaar. En natuurlijk een telefoon, laptop en een reiskostenvergoeding.

Waarom zoeken ze iemand?

Het is een nieuwe wet, een nieuwe zorgorganisatie en dus een nieuwe baan.

Wat voor collega moet je zijn?

Een pionier. “Als je bang bent om te falen, moet je deze baan niet aannemen”, zegt Rieken. Want de verantwoordelijkheid is groot. Binnen verschillende speelvelden – regionale politiek, overheden, zorgaanbieders – moet je precies weten wat wel en niet mogelijk is. Ze zoeken dus een persoon die kennis van regionale politiek met affiniteit met zorg combineert.

“We zoeken iemand die zowel verbinder als boeman kan spelen”, zegt Rieken. Want elke gemeente heeft andere zorgen. En toch moeten ze samen als één blok optreden. Ook dat is jouw taak. Anders wordt de zorg te duur.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Dit is nieuw. Dus is het in te richten zoals jij het wilt. Dat betekent heel veel vrijheid. Het is een kleine organisatie van negen man. Een deel van het team mag je zelf samenstellen. En als het goed gaat, dan is dat jouw verdienste.

Maar het zal niet altijd leuk worden. “Je moet je realiseren dat je werkt met beperkte middelen”, zegt Rieken. “Dus je kunt niet altijd iedereen tevreden houden.” En als er iets misgaat, dan kunnen de gemeentes jou ter verantwoording roepen.

Aan de andere kant, je helpt er kinderen mee. En die hebben de toekomst.

    • Sam de Voogt