Vrouw laat haar man te snel arresteren

De veel beproefde Indiase vrouw kreeg gisteren een tik op de vingers van de hoogste rechters van het land. Indiase vrouwen moeten minder makkelijk hun echtgenoot door de politie kunnen laten oppakken. Dit heeft het Hooggerechtshof woensdag bepaald. Volgens de rechters misbruiken veel „humeurige echtgenotes” een wettelijke bepaling die is bedoeld om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld bij ruzies over de bruidsschat.

In India geeft de familie van de bruid vanouds een forse bruidsschat mee aan de eigen dochter, een gebruik dat sinds 1961 illegaal is maar algemeen blijft voorkomen. Conflicten hierover, ook na de bruiloft, zijn aan de orde van de dag. Veel pas getrouwde vrouwen, die intrekken bij hun schoonfamilie, worden daarom geslagen of krijgen met andere vormen van geweld te maken. Om vrouwen op dit punt meer bescherming te bieden, werd in 1983 een wet aangenomen. Op grond daarvan kunnen vrouwen klagen, waarna echtgenoten of schoonouders meteen kunnen worden opgepakt. Maar dit gebeurde ook vaak, zonder dat politieagenten eerst controleerden wat er aan de hand was. Zo belandden veel mannen volgens het Hooggerechtshof ten onrechte op het bureau of in de cel. Het hof wil nu dat de politie eerst enig onderzoek doet voor ze de man afvoert.