Het restschulddrama is voorbij. In ieder geval voor even

Foto ANP

Eindelijk een heel klein lichtpuntje in woningland: het aantal mensen dat bij de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) aanklopt met een restschuld is stabiel gebleven. In het tweede kwartaal van 2014 hebben ‘slechts’ 995 huishoudens hun woning met (noodzakelijk) verlies moeten verkopen.

Iets minder verlies bij verkoop woning

Dat was de afgelopen jaren wel anders: het aantal restschulden nam steeds toe, mede door de steeds sterker dalende huizenprijzen. Om deze reden hebben het afgelopen jaar al bijna 47 duizend mensen hun huis met Hypotheekgarantie gekocht, zodat ze bij gedwongen verkoop buiten hun schuld niet met een restschuld komen te zitten.

Een licht stabiliserende woningmarkt

Maar is er echt reden tot optimisme? De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, die de garantie verstrekt, verwacht dat de komende tijd de verliezen gewoon weer toe zullen nemen. Vorig jaar steeg het aantal huiseigenaren van wie de woning minder waard was dan de hypotheek nog met 30 procent naar 1.4 miljoen huishoudens. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Maar eenderde van de huizenbezitters kampt met onderwaarde..

Een gevolg van de crisis dat veel gevolgen heeft voor huizenbezitters: sinds 2008 verdriedubbelde het aantal huizen met een fiscale hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van de eigen woning.

De problemen zijn het grootst in Flevoland

De zes gemeenten in Flevoland kampen met de grootste problemen. In de provincie is bijna de helft - 48 procent - van de huizen minder waard dan de afgesloten hypotheek. In Zeeland is dit aandeel met 28,6 procent het laagst.

    • Yordi Dam