Belastingdienst betaalt tipgeld, maar loopt er niet mee te koop

De Belastingdienst betaalt tipgeld voor informatie over belastingontduiking en andere fiscale criminaliteit. De regeling bestaat sinds 1985 en wordt mondjesmaat gebruikt. Ook intern geeft het ministerie van Financiën waaronder de Belastingdienst valt, weinig ruchtbaarheid aan het bestaan van de regeling.

Dat de tipgeldregeling bestaat, gaf het ministerie in mei toe in een procedure die tipgever Floor Drost had aangespannen. Ook gaf het toe dat Drost tien jaar geleden niet is verteld dat er een regeling is. Drost had de FIOD-ambtenaren die hij een schaduwboekhouding over de bouwsector had overhandigd, daarnaar gevraagd. Op basis van de informatie van Drost kon de fiscus 147 miljoen euro innen. Drost dook na zijn onthullingen onder, na bedreigingen uit de bouwsector.