Estro, grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, gaat failliet

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, Estro, gaat failliet. Een investeerder is bereid een groot deel van de crèches over te nemen. Dat meldt de Volkskrant vanochtend op basis van een brief die naar alle klanten is gestuurd.

UITHOORN - Kinderdagverblijf De Blokkendoos in Uithoorn. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, Estro, gaat failliet. Het bedrijf staat garant voor de opvang van alle kinderen tot eind juli. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan naar schatting tienduizenden gezinnen.

In de brief staat dat Estro “naar alle waarschijnlijkheid” morgen faillissement gaat aanvragen.

“Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen, is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken.”

Update 12.09 uur: Estro maakt een gedeeltelijke doorstart. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam, zo meldt Estro in een verklaring. Er is een bewindvoerder aangesteld. Een investeerder wil “een groot deel van de kinderopvanglocaties” overnemen en voortzetten onder de naam Smallsteps.

De Amerikaanse investeerder H.I.G. Capital heeft zich gemeld bij de Nederlandse kartelautoriteit ACM om “bepaalde activiteiten” van Estro over te nemen. Om welke vestigingen het gaat, is niet duidelijk. Estro heeft 3300 werknemers en 340 locaties in Nederland, waar het zo’n 40.000 kinderen opvangt. De commerciële kinderopvangorganisatie is onder meer bekend van de keten Catalpa, de voormalige naam van het bedrijf.

‘Directeuren opgestapt, personeel vreest voor baan’

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat diverse directeuren zijn opgestapt en personeelsleden vrezen voor hun baan. De werkingsduur van het sociaal plan zou zijn verlengd. Estro zelf bevestigt tegenover de krant alleen dat Hans Rijnierse is afgetreden, acht maanden na zijn benoeming tot president-commissaris. Tegen het FD zegt Rijnierse:

“Als ik geweten had wat ik nu weet, dan had ik er wel drie keer over nagedacht. De feitelijke toestand bij Estro komt niet overeen met mijn verwachtingen.”

Estro heeft al eerdere reddingsacties achter de rug

In 2012 werd de crèche al eens van de ondergang gered door twee private geldschieters: KKR en Bayside. Het bedrijf leed toen een verlies van 400 miljoen euro. Door een lagere omzet kon het bedrijf niet meer voldoen aan leningsvoorwaarden van banken en dreigde het onder de schuldenlast te bezwijken.

Die schuldenlast was het gevolg van weer een andere overname, in 2010. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Providence nam het kinderopvangbedrijf toen voor een half miljard euro over. Daardoor werd de kinderopvangorganisatie overladen met leningen om de eigen overname te betalen; een bekende werkwijze in de private equity. Providence stapte later met verlies uit.

Vorig jaar schrapte het bedrijf al 400 banen, ruim twaalf procent van het totale aantal voltijdbanen. De organisatie zei last te hebben van minder vraag door de opkomende werkloosheid.

    • Mirjam Remie