Een vakantie die net niet in het water viel

Vijftig zeilscholen was het doel. Maar binnen twee jaar was Zeilscholen.nl bankroet. Friesland biedt de cursisten een alternatief.

Zeilkamp in Friesland. „Opa’s die hier leerden zeilen, komen nu met hun kleinkinderen.” Foto ANP

Jos Snijders Blok runde Vinea Zeilscholen 35 jaar, waarvan twintig als eigenaar. Elk jaar schreven zich opnieuw drie- tot vierduizend jongeren in die wilden komen watersporten. Twee jaar geleden verkocht hij de zeilketen aan nieuwe eigenaren. Het overnamebedrag wil hij niet noemen. Volgens een van de kopers, Hans Willem de Lint, was dat 4,1 miljoen euro.

De nieuwe eigenaren namen drie zeilscholen (gebouwen) over, een vloot surfplanken, zeilschepen en motorbootjes, zeilinstructeurs en de gegevens van tienduizenden leerlingen.

Vincent de Heer, voormalig hoofdzeilinstructeur van Snijders Blok, was een van de nieuwe eigenaren. Snijders Blok: „Hij vond een investeerder, Hans Willem de Lint. Pittige dertigers die ik het gunde.”

Vinea Zeilscholen werd Zeilscholen.nl, een keten met grote plannen.

Ook Joyce en Abel Zeilstra verkochten hun zeilschool, ’t Garijp in Goïngarijp, aan Zeilscholen.nl. Dat deden ze in november vorig jaar. „Mijn man werd 65 en wij hadden de zaak 21 jaar gerund.” Ze geloofden in de nieuwe overnamepartner en zijn concept, vertelt ze. „Het was een grote organisatie, die scherper kon inkopen en de materialen efficiënter kon verdelen.”

Inderdaad: Zeilscholen.nl had ambities. Binnen vijf jaar wilden de eigenaren vijftig zeilscholen in heel Nederland exploiteren. Zover kwam het niet. Vorig jaar leed de onderneming verlies. En vorige maand ging Zeilscholen.nl failliet.

Even dreigden daarvan zo’n tweeduizend kinderen de dupe te worden. Zij hadden zich al voor deze zomer aangemeld bij Zeilscholen.nl. Maar de Friese zeilsector, de provincie, drie watersportgemeenten en marketingorganisatie Beleef Friesland hebben uitkomst geboden.

„Mensen moeten geen katterig gevoel bij de naam Friesland krijgen”, licht directeur Loek Hogenhout van Beleef Friesland toe. „Iedere gedupeerde die een zeilkamp heeft betaald aan Zeilscholen.nl, krijgt dat bedrag terug. Voorwaarde is dat hij een nieuwe zeilvakantie in Friesland boekt.”

Marketing en overmoed

Over wat er nu met Zeilscholen.nl is gebeurd, verschillen de meningen. Curator Matthijs Sturms zegt dat het fout ging omdat Zeilscholen.nl veel geld uitgaf aan marketing en promotiestands op beurzen, om de ambitieuze groeicijfers te kunnen realiseren. „Er is te hoog gegrepen. De problemen ontstonden door overmoed.”

Snijders Blok zegt dat hij „vooral De Lints zakelijke gangen” beter had moeten nagaan. „Hij kwam zijn afspraken niet na, waaronder de aankoop van een zeilschool van mij. In het contract stond dat-ie per 1 juli 2013 die zeilschool moest afnemen. Dat deed hij niet.”

De Lint bestrijdt dit. „Dat geld lag klaar bij de notaris, maar Snijders Blok weigerde het te ontvangen. De reden? Hij wilde 80.000 euro aan boetes voor te laat betalen kunnen incasseren. Dit patroon volgde hij ook bij andere zeilscholen.”

Zelf zegt De Lint dat de problemen begonnen toen Snijders Blok verzweeg dat de grond bij een zeilschool in Woudsend, die Zeilscholen.nl volgens hem moest afnemen, verontreinigd was. „Hij heeft hierover zitten jokken. Dat neem ik hem kwalijk.”

Onhandig manoeuvreren

Zoals hij het hem ook kwalijk neemt dat Snijders Blok het faillissement aanvroeg. „Ik ben verdrietig dat het bedrijf te gronde is gericht. Emotioneel, privé en zakelijk ben ik hier hard door geraakt.”

De oud-eigenaar en de nieuwe eigenaren bestookten elkaar met juridische procedures. Curator Sturms meent dat beide partijen, Vinea en de kopers, onhandig hebben gemanoeuvreerd. „Iedereen wijst naar elkaar.” De publiciteit deed de rest. De Leeuwarder Courant kopte op de voorpagina: Zeilschool ten onder aan ambities. De teneur was dat buitenstaanders niet thuishoren in Friesland, stelt hij.

Directeur Loek Hogenhout van Beleef Friesland spreekt dat tegen. Net als Diederick van Ginhoven, eigenaar van watersportcentrum De Stipe in Balk, die zaken deed met Zeilscholen.nl. Het gaat niet om ‘westerlingen’, het gaat om een zakelijk probleem. „Als je je geld niet krijgt, houdt het op.”

De Stipe is nu druk bezig opvang van gedupeerden te regelen. Mede-eigenaar Femke Dijkstra: „Ons bedrijf bestaat sinds 1972. Opa’s die hier leerden zeilen, komen nu met hun kleinkinderen. Het zou toch hartstikke zonde zijn als het verhaal hier ophoudt.”

Jos Snijders Blok is blij met de actie van de Friese gemeenschap om de vakantie van honderden jonge cursisten te redden. „Echt spectaculair. De provincie laat zo zien dat ze jeugd en zeilen belangrijk vindt.”

De Lint: „Het enige waarin ik het eens ben met Snijders Blok.”

    • Karin de Mik