Duitsland via Frankrijk naar halve finale na wat tegenvallende wedstrijd

Duitsland viert de overwinning op Frankrijk in de kwartfinale.
Duitsland viert de overwinning op Frankrijk in de kwartfinale. Foto AFP/ Pedro Ugarte

Duitsland heeft zich voor de vierde keer op rij voor de halve finale van het WK geplaatst. Die Mannschaft won met 1-0 van Frankrijk, na een vroege kopgoal van Mats Hummels. Maar heel aantrekkelijk was de wedstrijd niet.

Het was een affiche waar je van tevoren op hoopte, maar daar werd helaas niet veel van waar gemaakt. Het tempo was in de eerste helft laag en er waren weinig echt grote kansen. Toch was het Duitsland dat vroeg de score opende. De ploeg is levensgevaarlijk vanuit standaardsituaties en dat bleek nu ook weer: Toni Kroos nam een vrije trap, Mats Hummels kopte raak. Daarna drong Frankrijk wat aan en kreeg het de beste mogelijkheden.

De tweede helft was niet veel aantrekkelijker. Uiteindelijk was het Duitsland dat laat nog twee levensgrote kansen kreeg om de score uit te bouwen. Twee keer was het de nonchalance van Chelsea-speler André Schürrle die dat in weg stond. Hij mocht twee keer vrij uithalen op de goal van Hugo Lloris, maar dat was niet aan hem besteed. Karim Benzema kreeg in de allerlaatste seconden nog een kans om er toch nog een verlenging uit te slepen voor Frankrijk, maar Neuers reflex was te goed.

De wedstrijd in bulletpoints:

 • 8’ De eerste goede poging van de wedstrijd komt van de voet van Karim Benzema namens Frankrijk. Hij schiet naast na een goede aanval.
 • 11’ Goede kans voor Frankrijk wanneer Griezmann helemaal vrij de bal kan voorgeven vanaf links, maar er zit toch net een Duits been tussen.
 • 12’ GOAL! Duitsland scoort 0-1. Hummels, die deze week nog ziek was, kopt een vrije trap van Toni Kroos raak.
 • 24’ Klose valt in het strafschopgebied, wil een penalty. Niets daarvan, zegt de Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana.
 • 35’ Eerst Valbuena, daarna de Duitse keeper Neuer, daarna Benzema voor een tweede poging en het lichaam van Hummels. Goede kans, maar geen goal.
 • 45+1’ Rust in het Maracaña in Rio de Janeiro. Duitsland leidt met 0-1, maar het is Frankrijk, voorzichtig begonnen, dat op het laatst aandrong met goede aanvallen.
 • 55’ Duitsland begint het sterkst aan de tweede helft, al leidt het nog niet tot grote kansen. Een schot van Toni Kroos gaat ruim naast.
 • 60’ Kopbal van Raphaël Varane namens de Fransen, maar van te ver weg. Geen probleem voor Neuer.
 • 69’ Klose wordt in deze wedstrijd niet de man met de meeste WK-goals ooit. Hij wordt vervangen door André Schürrle, maker van de eerste goal tegen Algerije.
 • 82’ Dé kans voor Duitsland op 0-2. Schürrle krijgt de bal, kan uithalen, maar schiet heel slecht in. Geen probleem voor Lloris.
 • 87’ Tja. Schürrle krijgt weer een levensgrote kans en mag weer uithalen, maar ook dit schot is veel te nonchalant. Zo krijgt Frankrijk dus gewoon nog een kans, al is er niet veel tijd meer.
 • 90+4’ Toch nog een kans voor Frankrijk. Benzema mag na een een tweetje uithalen, Neuer redt knap met één hand.
 • 90+4’ Einde wedstrijd. Duitsland gaat naar de halve finale. Het wint na een saaie wedstrijd met 0-1, door een goal van Mats Hummels.

De hoogtepunten in Vine-video’s:

Hummels kopt de 0-1 voor Duitsland binnen:

Goede kans Frankrijk via Valbuena en Benzema:

Levensgrote kans op 0-2, maar Schürrle faalt:

De wedstrijd in tweets:

Twitter avatar MisterChiping MisterChip (English) Mats Hummels is the only defender with 2 goals in the World Cup
Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Stat of the day: Since WC 2002, Germany have scored 15 headed goals, more than double any other side in that period.
Twitter avatar NLFloor Floor Boon Supporters aan de ene lange zijde vluchten tijdens de rust allemaal snel naar binnen #vollezon #fradui - http://t.co/N0W7neJgDY
Twitter avatar gijsgroenteman Gijs Groenteman O ja, zo kon voetbal ook zijn: Duitsland scoort in de eerste helft uit een saaie vrije trap en daarna gebeurt er niets meer.
Twitter avatar fhollande François Hollande Félicitations à l’Allemagne et bravo à l’@equipedefrance pour ce beau parcours. Merci pour la joie que vous nous avez donnée.#FRAALL #CM2014