ECB houdt rente onveranderd en vergadert vaker

Foto ANP

De Europese Centrale Bank zal voortaan eens in de zes weken vergaderen, en publiceert vanaf 2015 verslagen van die bijeenkomsten. Dit heeft president Draghi van de ECB gisteren gezegd na de reguliere bijeenkomst van het bestuur van de bank in Frankfurt. De uitspraak is een nadere specificatie van de eerder aangekondigde wijziging van het vergaderschema.

De ECB liet de rente ongemoeid en veranderde ook voor het overige niet van beleid. Dat gold ook voor de mogelijkheid van de aankoop van obligaties op de financiële markten, die wel door de ECB wordt opgehouden maar alleen als de inflatie voor langere tijd te laag blijft.

Eerst zal het effect van de renteverlaging van vorige maand, toen de depositorente zakte naar 0,1 procent negatief, worden afgewacht. Eerder lanceerde de ECB ook een program voor extra financiering van banken, dat door die laatste alleen mag worden benut voor het opvoeren van leningen aan het bedrijfsleven.

Op de financiële markten was verwacht dat de ECB niet zou handelen en van een koersreactie van betekenis op de obligatie en valutamarkt was geen sprake. De onverwacht sterke banengroei in de Verenigde Staten in juni domineerde de sfeer op de beurzen.

    • Maarten Schinkel