Dow Jones gaat door hoogste punt aller tijden

Snelle spurt op Amerikaanse beurs, centrale banken bezorgd.

Beursindex VS ruim boven piek van vorige hausse

Wall Street heeft gisteren een historische dag beleefd. Een van de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters, de Dow Jones-index, kwam gisteren voor het eerst boven de 17.000 punten uit. Het record volgde op nieuwe positieve cijfers over de Amerikaanse economie.

Ook een andere belangrijke Amerikaanse beursgraadmeter, de S&P 500-index, naderde een nieuw historisch record. De S&P sloot op 1.985 punten, 15 punten verwijderd van het nog niet eerder geziene niveau van 2.000.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn al maanden bezig aan een gestage opmars, deels gedreven door positieve verwachtingen bij beleggers over de ontwikkeling van de economie. De Amerikaanse economie groeit harder dan de Europese. Wel was er in het eerste kwartaal van dit jaar een dip als gevolg van tegenvallende groeicijfers.

Het recordniveau werd bereikt in slechts 153 handelsdagen nadat de Dow Jones ook al door een andere belangrijke grens was gegaan, die van 16.000 punten. Daarmee was die spurt van 1.000 punten de zevende snelste van alle soortgelijke spurts in de geschiedenis van de Dow Jones.

Positieve banencijfers gaven de Dow Jones gisteren het laatste zetje. In juni kwamen er 288.000 banen bij, waar economen hadden gerekend op 215.000. De werkloosheid daalde van 6,3 naar 6,1 procent. De verwachting was dat die gelijk zou blijven.

De positieve banencijfers vormden aanleiding voor economen en investeerders in de Verenigde Staten om te speculeren over een vervroegde renteverhoging door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Fed heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis de rente op een extreem laag niveau gehouden om de economische groei aan te wakkeren.

De Fed heeft al eerder gehint op een mogelijke renteverhoging, maar dan pas in de eerste helft van 2015. En alleen als de economische omstandigheden het toelaten. De Fed wil daarbij eerst het geldverruimingsprogramma afbouwen, dat eveneens bedoeld is om de economie te stimuleren. De afgelopen jaren pompte de Fed steeds miljarden in de economie door obligaties op te kopen.

Beleggers vrezen dat moment. Al dat ‘gratis geld’ heeft volgens sommige economen de snelle groei op de Amerikaanse beurzen mede veroorzaakt. Centrale banken maken zich zorgen over zeepbellen op de markten.