Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Harde kritiek op minister om ‘oude meuk’ op Defensie

De ICT kan een lastig ding zijn, zo ondervond ook NRC Q deze week toen de Nieuwsbrief te laat de bus uit ging. Maar dat is niets vergeleken met de ellende op Defensie. Het is hoog tijd dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weer ‘in control’ komt, oordeelt de Tweede Kamer middels een motie van D66.

De Kamerleden constateren ernstige tekortkomingen “met grote risico’s voor bedrijfsvoering en operaties”, schrijft de Telegraaf. De minister zei in een reactie niet het gevoel te hebben “dat ze onder curatele is geplaatst door de Kamer”.

De technische staat van de apparatuur is schrikbarend krakkemikkig bij Defensie, zo is duidelijk geworden. De Telegraaf constateert: “Het telkens oplappen van oude meuk kost meer dan in één keer wat nieuwe aankopen doen.”

Akkoord met overgebleven postbodes

Het einde van de posterijen wordt al enige tijd verkondigd, maar PostNL heeft een nieuwe cao weten te sluiten met de vakorganisaties. Er komt een bescheiden loonsverhoging – met terugwerkende kracht.

Het akkoord houdt in dat er een salarisverhoging van 0,5 procent met terugwerkende kracht tot 1 april 2013 wordt doorgevoerd, een eenmalige 1 procent uitkering over vorig jaar en een salarisverhoging van 2,1 procent per 1 januari 2014. Plus nog eens 0,5 procent volgend jaar, schrijft het FD.

Dat mag een zege worden genoemd voor de top. Wellicht komt er zelfs rust om vooruit te kijken – en de post te bezorgen. De onrust kan onmogelijk goed zijn voor het bedrijf. Vooral onder ex-directeur uitbesteding Laurens Tuinhout viel er altijd wat te beleven. Hij kwam in opspraak toen hij, zoals het FD in herinnering brengt, “ongeschoolde allochtonen als zeer voordelige werkkrachten typeerde omdat ze niet georganiseerd zijn, geen spreekbuis hebben en wel geweldige ondernemers zijn”.

En nog dit: “Het bedrijf kampt al jaren met problemen betreffende haperende reorganisaties en een gebrek aan brievenpost.”

Geen risico van eigen risico

Onterecht eigen risico betaald? Geen zorgen. De Tweede Kamer vindt dat ieder gedupeerde zorgverzekerde dat geld terug moet krijgen. Ook zij die zich niet zelf melden voor teruggave.

Het AD meldt dat een meerderheid van de Kamer het eens is geworden, en wel op de valreep van het zomerreces. Nederland sliep, maar de motie van CDA en D66 kreeg vanochtend steun: “Door de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en accountants over de jaarrekeningen van ziekenhuizen, dreigen patiënten die zich niet melden een eventuele correctie op hun eigen risico mis te lopen. Dat vindt de Kamer ongewenst.”

    • Diederik van Hoogstraten