Antony Hermus naar Nederland

De Nederlandse dirigent Antony Hermus stapt na komend seizoen na zes jaar op als muzikaal directeur van het Anhaltisches Theater Dessau en de Anhaltische Philharmonie aldaar. Zijn zware chef-schap aldaar omvatte twintig weken per seizoen „en uitdunnen heb ik wel overwogen, maar een Duits operahuis eist veel aanwezigheid wil je er goed vorm aan geven”, aldus de dirigent. Komend seizoen leidt Hermus naast verschillende reprises nog wel twee voorstellingsreeksen van Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen. Het jaar daarna wil hij tijd nemen voor partituurstudie en belangrijke gastdirecties, o.a. bij de Komische Oper in Berlijn, Bamberger Symphoniker, het Philharmonia Orchestra in Londen en verscheidene orkesten in Nederland, waaronder in oktober het Kon. Concertgebouworkest. Om persoonlijke redenen wil hij zich ook weer in Nederland vestigen, aldus Hermus. „Na een jaar als freelance-dirigent sluit ik nieuwe vaste verbintenissen niet uit.” (NRC)