De soap rond zeilscholen.nl - grote ambities, vuile grond en een faillissement

Foto ANP

De zeil-plannen van tweeduizend kinderen moeten worden bijgesteld nu de zeilschool waar ze een vakantie boekten, zeilscholen.nl, failliet is. Grootse ambities en overmoed, lijken de oorzaken. Over wat er precies is gebeurd, verschillen de meningen:

35 jaar lang werd Vinea Zeilscholen gerund door Jos Snijders Blok. Daarvan was hij twintig jaar eigenaar. Elke zomer schreven zich opnieuw tussen de 3.000 en 4.000 jonge zeilers in bij de zeilketen.

Twee jaar geleden verkocht hij de keten aan nieuwe eigenaren, van zeilscholen.nl. Snijders Bloks: “Pittige dertigers die ik het gunde.” Het overnamebedrag wil hij niet zeggen. Volgens een van de kopers, Hans Willem de Lint, was dat 4,1 miljoen euro.

De nieuwe eigenaren namen drie zeilscholen over, 80 à 90 eenmansboten en 34 valken, meer dan 100 surfplanken, 50 zwaardboten, 20 catamarans, 50 motorbootjes, zeilinstructeurs en de gegevens van tienduizenden leerlingen.

50 zeilscholen moesten er komen

Ook Joyce Zeilstra en haar man, Abel, verkochten hun zeilschool, ’t Garijp in Goïngarijp, aan Zeilscholen.nl. Dat deden ze in november vorig jaar. “Mijn man werd 65 en wij hadden de zaak 21 jaar gerund.” Ze geloofden in de nieuwe overnamepartner en zijn concept, vertelt ze.

Inderdaad: Zeilscholen.nl had grote ambities. Binnen vijf jaar wilden de nieuwe eigenaren 50 zeilscholen in heel Nederland exploiteren. Maar zover kwam het niet. Vorig jaar leed de onderneming verlies. En vorige maand ging zeilscholen.nl failliet.

Curator Matthijs Sturms zegt dat het fout ging omdat Zeilscholen.nl relatief grote bedragen spendeerde aan marketing en promotiestands op beurzen. Dit alles om de ambitieuze groeicijfers te kunnen realiseren. “Er is te hoog gegrepen. De problemen ontstonden door overmoed.”

Snijders Blok zegt dat hij “vooral De Lints zakelijke gangen” beter had moeten nagaan. “Hij kwam zijn afspraken niet na, waaronder de aankoop van een zeilschool. In het contract stond dat-ie per 1 juli 2013 een zeilschool moest afnemen. Dat deed hij niet.” De Lint bestrijdt dit met kracht. “Dat geld lag klaar bij de notaris, maar Snijders Blok weigerde het te ontvangen. De reden? Hij wilde 80.000 euro aan boetes voor te laat betalen kunnen incasseren. Dit patroon volgde hij ook bij andere zeilscholen.”

Jokken over vuile grond

Zelf zegt De Lint dat de problemen begonnen toen Snijders Blok verzweeg dat de grond bij een zeilschool in Woudsend, die zeilscholen.nl volgens hem verplicht moest afnemen, verontreinigd was. “Hij heeft hierover zitten jokken. Dat neem ik hem kwalijk.” Zoals hij het hem ook kwalijk neemt dat Snijders Blok het faillissement aanvroeg. “Ik ben verdrietig dat het bedrijf te gronde is gericht. Emotioneel, privé en zakelijk ben ik hier hard door geraakt.”

Iedereen wijst naar elkaar

De oud-eigenaar en de nieuwe eigenaren bestoken elkaar met juridische procedures. Curator Sturms meent dat beide partijen, Vinea en de kopers, onhandig hebben gemanoeuvreerd. “Iedereen wijst naar elkaar.” De publiciteit deed de rest. “De Leeuwarder Courant kopte op de voorpagina: ‘Zeilschool ten onder aan ambities.’ De teneur was dat buitenstaanders niet thuishoren in Friesland, stelt hij. “Er is op getamboereerd dat het management geboefte zou zijn.”

De Stipe is druk bezig met het regelen van gedupeerdenopvang. Eigenaar Femke Dijkstra: “Ons bedrijf bestaat sinds 1972. Opa’s die hier leerden zeilen komen nu met hun kleinkinderen. Het zou toch hartstikke zonde zijn als het verhaal hier ophoudt.”

    • Karin de Mik