De meest gehate Duitser na Hitler

foto afp

Het heeft weinig van doen met de kwartfinale tussen Duitsland en Frankrijk van vanavond én toch kunnen we niet om hem heen: Harald Schumacher. Niet de broer van, maar een Duitse doelman die ooit door de Fransen werd uitgeroepen tot de ‘meest gehate Duitser na Hitler’. De reden? Zijn horrorovertreding op de Fransman Patrick Battiston, tijdens de halve finale van het WK 1982 in Spanje.

Naast de ‘griepepidemie’ in het Duitse kamp wordt het incident maar al te graag opgerakeld door zowel Duitse als Franse media.

Zo doe je dat dus, sentimenten kweken aan de vooravond van de beladen kwartfinale in stadion Maracanã in Rio de Janeiro. Wie dit moment uit de voetbalgeschiedenis niks zegt: denk aan een torpedo die een schip ramt.

Bijna net zo hard was de botsing tussen Schumacher en Battiston. Laatstgenoemde had net op doel geschoten, toen de doelman van toenmalig West-Duitsland hem omver liep. Zo hard, dat Battiston ter plekke had kunnen sterven. Zo leek het althans toen hij roerloos op de grond lag. In werkelijkheid brak hij drie ribben, twee tanden en beschadigde zijn wervelkolom .

Terwijl Battiston enkele dagen later trouwde met een brace boven zijn kostuum, sprak de Franse natie schande van de overtreding van Schumacher. De doelman, die later met Duitsland de finale van Italië verloor, geldt in Frankrijk sindsdien als de ‘slager van Sevilla’.

En dan die griepepidemie

Tot zover de geschiedenis van de Europese twist in de kwartfinale. In het heden is er vooral een ander onderwerp dat de gemoederen bezighoudt: de griepverschijnselen in het Duitse kamp.

„Zeven spelers hebben er last van”, zei bondscoach Joachim Löw. Nadat eerder verdediger Mats Hummels wegens ziekte niet kon spelen in de achtste finale tegen Algerije, hebben nu ook andere spelers last van lichte griep en keelpijn.

Volgens Löw, die geen namen wil noemen, kan het komen door het vele reizen, temperatuurwisselingen en de airconditioning in hotels. „Het is niet heel erg op dit moment. Ik wil er geen drama van maken”, aldus de bondscoach, die zijn landgenoten ter geruststelling wel kon melden dat topschutter Thomas Müller in elk geval niet was geveld.

    • Fabian van der Poll