Cultuur

De jongensclub-sfeer bij Goldman Sachs doet vrouwen niet veel goed

Foto iStock

Vrouwen worden gezien als party girls en bimbo’s. Uitjes met collega’s naar stripclubs zijn heel normaal. Vrouwen verdienen veel minder dan hun mannelijke collega’s. Seksuele intimidatie en discriminatie zijn wijdverbreid.

Zo gaat het er volgens voormalig medewerkers Cristina Chen-Oster en Shanna Orlich aan toe bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Met hun klachten over de ‘jongensclub-sfeer’ bij de bank klaagden zij Goldman Sachs al in 2010 aan. Maar ze zijn in de Verenigde Staten weer volop in het nieuws nu de twee vrouwen een collectieve rechtszaak, een class action, tegen de bank willen aanspannen.

Meer eisers kunnen zich dan bij hen voegen. Chen-Oster en Orlich zouden in dat geval andere vrouwelijke bankiers kunnen vertegenwoordigen. Als de klachten over vrouwonvriendelijkheid en discriminatie zich opstapelen, kan dat voor Goldman Sachs uitdraaien op een kostbare rechtszaak.

Een woordvoerder van de bank ontkent in een verklaring alle beschuldigingen:

“Dit is een gewone procedurele stap, die niets verandert aan het gebrek aan merites van deze zaak.”

Minder loon

Volgens de aanklacht verdienen vrouwelijke bankiers bij Goldman Sachs 21 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Vrouwen zouden bij de zakenbank bovendien minder vaak en minder snel promotie maken. Volgens Shanna Orlich kreeg zij niet de kans om als handelaar te werken, in tegenstelling tot een mannelijke collega die minder ervaring had dan zij. Het “klimaat was vijandig”. Op sommige uitjes waren vrouwen niet welkom, het schimmige bonussysteem bevoordeelde mannen. Als een vrouw kinderen kreeg, kwam ze onvermijdelijk lager op de bedrijfsladder terecht.

Intimiderende sfeer

“Vrouwen worden of geseksualiseerd, of genegeerd”, staat in de aanklacht. Zoals het blad Businessweek schrijft:

“Je krijgt het deprimerende gevoel dat hier vrijwel elke grote financiële instelling beschreven wordt. De klachten hebben iets banaals: vind maar eens een Wall Street-firma waar dit niet gebeurt.”

Het valt onmogelijk te ontkennen dat Wall Street in elk geval uiterst vrouwonvriendelijk wás. Sommige feiten uit de speelfilm (en het boek) The Wolf of Wall Street zijn omstreden, maar de daarin geschetste manier waarop er in de jaren tachtig en negentig met vrouwen werd omgegaan, staat niet ter discussie. Bij de banken en beurshandelkantoren werkten vrijwel alleen maar mannen. De vrouwen die er kwamen waren vooral secretaresses.

Openlijke machocultuur is voorbij

Aan de openlijke machocultuur en primitieve omgang met vrouwen is een einde gekomen, onder meer door de schikkingen die zakenbanken Salomon Smith Barney en Morgan Stanley eind jaren negentig troffen in zaken over seksuele intimidatie. De klachten van Chen-Oster, Orlich en andere vrouwen laten zien dat de discriminatie nu subtieler en minder goed zichtbaar is. “Dat maakt het moeilijker te bestrijden”, schrijft Businessweek.

Als de – vrouwelijke – rechter positief beslist over de collectieve aanklacht, kan de rechtszaak tegen Goldman Sachs daadwerkelijk beginnen.