De Belastingdienst blijkt een tipgeldregeling te hebben, en wat de dag verder interessant maakt

Foto ANP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Zij de gouden tip, jij het geld

Leuker kunnen ze het tóch maken, voor tipgevers tenminste. De Belastingdienst blijkt een ‘tipgeldregeling’ te hebben. Geef jij de opsporingsdienst van de Belastingdienst bijvoorbeeld dé gouden tip over een schaduwboekhouding, dan mag je daar een vergoeding voor krijgen.

Dat vertelt de fiscus alleen niet altijd, ondervond ook Floor Drost. De dienst geeft er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan.

Zij nemen nog wel mensen aan

Sigarettenfabriek Philip Morris sluit. Honderdduizenden banen verdwijnen in de zorg. TNT schrapt werkplekken. De meeste bedrijven denken er niet aan nu mensen aan te nemen. Ook dit jaar zijn er volgens het UWV weer minder beschikbare banen en neemt het aantal werkzoekenden toe.

Het kan ook anders. Porsche kondigde aan wereldwijd het personeelsbestand met een kwart (5.000 werknemers) te vergroten. NRC Q zocht uit hoe dat in Nederland zit. Zeven bedrijven die nog wél mensen aannemen: Media Markt en Action, bijvoorbeeld.

Bla, blabla, of blablabla

BlaBlaCar, een deelwebsite voor autoritjes, heeft maar liefst 100 miljoen dollar opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. Het van oorsprong Franse bedrijf groeit snel: het heeft nu acht miljoen gebruikers, een miljoen meer dan een maand eerder. Ook in Nederland kunnen mensen autoritjes op de website aanbieden of zoeken.

BlaBlaCar dankt zijn naam aan de mogelijkheid die gebruikers hebben om aan te geven hoe spraakzaam medereizigers mogen zijn. Van bla (stil, slapen, van landschap genieten), blabla (normaal praten), tot blablabla (zeer veel en over alles). Ook aan te geven: hoeveel bagage mee kan, of de muziek aan mag, en of er sigaretten opgestoken kunnen worden.

Grote zeilschool, grote dromen

Zeilscholen.nl had grote ambities. Binnen vijf jaar wilde het bedrijf vijftig zeilscholen in heel Nederland exploiteren. Maar zover kwam het niet. Vorig jaar leed de onderneming al verlies. En vorige maand ging zeilscholen.nl failliet. Over wat er is gebeurd, verschillen de meningen.

En verder

Bij de Rijksoverheid kun je verrassende spullen kopen. Domeinen Roerende Zaken (DRZ) verkoopt in online veilingen goederen die door Justitie of andere officiële opsporingsinstanties in beslag zijn genomen. In beeld: het aanbod van juli.

Zorgen dat de jeugd in Zuid-Holland Zuid gezond en veilig opgroeit. Dat moet de directeur van Jeugdzorg -jawel- Zuid-Holland Zuid gaan doen, onze Job of the Day.

De onderzoeksafdeling van Facebook probeerde de stemming van gebruikers te manipuleren. Dat leverde het sociale netwerk kritiek op: gebruikers willen geen proefkonijn zijn. Maar wat onderzoekt die afdeling nog meer?

Het nieuwe wapen van hackers: ‘ransomware’, ouderwetse afpersing. Betalen, anders worden je persoonlijke gegevens (van een webshop of datingsite) naar buiten gebracht.

    • Annemarie Sterk