18 maanden cel voor Coulson, oud-hoofdredacteur News of the World

Andy Coulson arriveert bij de rechtszaak in Londen vandaag.
Andy Coulson arriveert bij de rechtszaak in Londen vandaag. AFP / Cyril Villemain

Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van tabloid News of the World en oud-voorlichter van de Britse premier David Cameron, is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf vanwege zijn rol in het grootschalige afluisterschandaal bij de krant.

Dat meldt persbureau Reuters. Coulson is veroordeeld voor betrokkenheid bij het hacken en afluisteren van telefoons van politici, sterren en misdaadslachtoffers. Hij was hoofdredacteur van de opgeheven tabloid van 2003 tot 2007. Drie andere voormalig journalisten en een privédetective kregen kortere straffen opgelegd.

Vorige week werd Coulson al schuldig bevonden, na een omstreden proces van acht maanden rond het illegaal afluisteren bij de krant van mediamagnaat Rupert Murdoch. Zijn voorganger Rebekah Brooks en oud-hoofdredacteur Stuart Kuttner werden toen wel vrijgesproken, evenals drie anderen.

Jury refereert aan moreel kompas verdachten

Coulson staat nog een nieuw proces te wachten, vanwege het omkopen van politieagenten voor koninklijke telefoonnummers. De verdediging heeft steeds gezegd niet te hebben geweten dat het afluisteren van mobiele telefoons illegaal is. De jury oordeelde echter dat ze hadden moeten weten dat dit “moreel fout” is.

Een jurylid zei tegen persbureau AP dat “er mensen boos zullen zijn” omdat de straffen te kort zijn. Maar, zei hij, de maximale gevangenisstraf voor het hacken van telefoons is twee jaar, ongeacht het aantal slachtoffers.