Carpoolen en kletsen: het is een hit in Spanje

Man and dog in rearview mirror Foto iStock

Tot Lérida gaat het nog veilig over tv-series en popmuziek. Bij Zaragoza vertelt chauffeur Lucía hoe het is om als geboren Madrileense in Barcelona te wonen. Nabij Guadalajara wagen we ons aan gevoeliger thema’s als de politiek, verjaringstermijnen voor corruptie en de crisis. En bij het passeren van de motels wagen we ons aan de eerste melige seksgrappen.

Het is geen gesprek tussen vrienden, maar tussen drie mensen die elkaar tot voor kort niet kenden. Ze vinden elkaar via blablacar.es, een van de deel- en ruilwebsites in Spanje die floreren met dank aan de crisis.

Het van oorsprong Franse bedrijf BlaBLaCar kreeg maar liefst 100 miljoen dollar los bij investeerders om verder te kunnen groeien. BlaBlaCar is actief in twaalf landen, ook in Nederland, en heeft acht miljoen geregistreerde gebruikers. Dat zijn er een miljoen meer dan een maand geleden.  Die toename past bij de opmars van het autodelen. Vooral jongeren hebben steeds minder behoefte aan autobezit. Vandaar dat verschillende succesvolle start-ups het nu mogelijk maken auto’s met elkaar te delen.   

625 kilometer naar Madrid

Aan het stuur zit Lucía, een strafrechtadvocaat die sinds een jaar in Barcelona werkt. Zij plaatste een aanbod om op vrijdagmiddag mee te rijden naar Madrid: 625 kilometer voor 35 euro per persoon. Goedkoper dan met het openbaar vervoer: een enkeltje met de hogesnelheidslijn kost al snel honderd euro.

Reizen met blablacar.es gaat om meer dan geld besparen. Je ontmoet nieuwe mensen, je leert een taal. De site heet zo, omdat men kan aangeven hoe spraakzaam medereizigers mogen zijn. Van bla (stil, slapen, van landschap genieten), blabla (normaal praten), tot blablabla (zeer veel en over alles). Verder kan worden aangemerkt hoeveel bagage mee kan, of er muziek wordt gedraaid, of er gerookt mag worden en of huisdieren mee mogen. Gebruikers kunnen anoniem een oordeel (1 tot 5 sterren) achterlaten en de rijstijl van de automobilist beoordelen.

Spinaziekroketjes

Spanjaarden praten graag: er wordt nauwelijks een stille reis (bla) aangeboden. Dat wijst – naast de lange afstanden en de crisis in Spanje – misschien op een andere reden waarom het concept aanslaat. Spanjaarden doen graag dingen in een groep. En ze plannen hun agenda niet drie weken vooruit, afspreken doe je op de dag zelf. Daarbij: hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Volgens Vincent Rosso, de Spaanse woordvoerder van BlaBlaCar, draait alles om mentaliteit.

“Ook in Spanje was een eigen auto van groot belang. Maar nu is men bereid te delen om de kosten te drukken en zien de mensen de voordelen van reisgenoten.”

Ongemakkelijke stilte? Niet nodig. Hoe verschillend de passagiers aan boord ook zijn, over één thema valt altijd een boom op te zetten: eten. Een goed recept voor spinaziekroketjes die niet leeglopen zodra je ze frituurt. Of de existentiële vraag of chorizo nu onmisbaar is in een linzenschotel, of niet.

    • Merijn de Waal